Više svjetlosti!

U novogodišnjem ozračju, nenadana hladnoća donijela ja Phoenixu i nekoliko pahuljica. 

Više svjetlosti! - Goetheovu filozofsku misao neprimjereno mi priziva noćni prizor okićenog grada. Krošnje pune zrelih limuna, grejpa i naranči oko privatnih kuća i javnih ustanova dobila su i raznobojne lampice. Neke obitelji ukrase cijelo pročelje i naprave svjetleće skulpture u dvorištu. Toliko uloženog truda, toliko uzalud potrošene struje... Ali ne! Ovaj put ću se iznimno odreći novinarske ironije i pokušati vam prenijeti samo odbljeske nježnog blagdanskog ozračja na prigodno pripitomljenom Divljem Zapadu.

Tomu pridružujem nekoliko fotografija najbogatije ukrašenog parka oko mormonskog hrama - The Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints - u povijesnom jugoistočnom gradskom naselju Mesa. Slavlje svjetlosti i glazbe gotovo svake večeri privlači mnoštvo posjetitelja, bez obzira jesu li vjernici ili ne. 

Početak godine dobar je za nešto novo, zdravo i veliko, što će nas učiniti boljim i zadovoljnijim osobama. Čitam savjete na sve strane po časopisima i web-stranicama koje se zauzimaju za naše postizanje sretnijeg života, kao na kraju svake godine u svakom kutku svijeta. Ali neka, to je ono što sve ljude veže. 

Recimo, pogledajte svoj najbliži okoliš, otkrijte u njemu park, muzej, događaj i odvojite trenutke za uživanje u njima. Ako volite putovanja, a ne možete ih sebi priuštiti, posudite knjigu ili video o zemlji svojih snova i naučite skuhati neko jelo iz nje. Ako imate višak vremena i manjak društvenog života, pogledajte kakve su mogućnosti volonterskog rada u vašoj zajednici i odnos će se sigurno promijeniti. Ako sebi obećavate da ćete se jedan dan pošteno odmoriti i razveseliti sebe nekom malom ludošću, ispunite napokon to obećanje. Ako vas nešto kod nekoga jako smeta, smognite snage za razgovor, jer ćete možda steći nenadanog prijatelja. 

Naučite nešto: plesni korak, pjesmu, kompjutorski program, novu vještinu. Meni, primjerice, samo malo nedostaje da provozim bicikl kao pravi školarac – koristim ravan teren i toplu zimu ne bih li nadoknadila to veselje koje sam propustila u djetinjstvu.

Već 31. prosinca od životne je važnosti. Amerikanci ga od nedavno i tko zna na čiju ideju rado obilježavaju kao Dan za odluke - Make Up Your Mind Day

Zaljubljenima ovih dana svakako valja naći imelu ispod koje će stati i ljubiti se. Za svaki poljubac otrgnuti jednu bobicu. Kad je cijela očupana, bračna sreća je zajamčena. Naravno, u žaru ljubavi ne treba zaboraviti dobro oprati ruke, inače ništa od toga. Jer imela je zimi, kao što znate, otrovna.

Oni koji se pak ne nadaju vjenčanju, također se nadaju nečemu lijepom. Pa, što god lijepo sebi željeli, želim vam i ja. Neka vam je sretna nova godina – Happy New Year!