"Objavite registar branitelja"

Iz Ureda predsjednika Ive Josipovića priopćeno je u vezi s uhićenjem hrvatskog branitelja Tihomira Purde da je uhićen na temelju međunarodne tjeralice iz 2007. te da će mu Hrvatska, kao svome državljaninu, pružiti svu konzularnu pomoć u skladu s domaćim i međunarodnim propisima.

Josipović poziva mjerodavna državna tijela da u sklopu svojih ovlasti i međunarodne suradnje s BiH i Srbijom učine sve da se slučaj riješi što prije, zakonito i pravedno, uz poštovanje normi domaćeg i međunarodnog prava. Isto tako, bilo bi dobro da se, temeljem mogućnosti koje pruža međunarodno pravo, ako za to ima osnove, postupak protiv Purde provede u Republici Hrvatskoj, navodi u priopćenju Ured predsjednika Republike.

Predsjednik Republike ističe da je, prema podacima kojima raspolaže, popis navodnih 340 osoba osumnjičenih u Srbiji za ratne zločine objavljen na portalu Pollitika.com, nevjerodostojan. Na tom je popisu osim pojedinih osoba koje je i Hrvatska osumnjičila pa i osudila za ratne zločine i velik broj osoba za koje ne postoji nikakav podatak o nezakonitim djelima i koje su časno branile svoju domovinu. Predsjednik će potaknuti daljnje provjere i suradnju mjerodavnih državnih tijela Hrvatske i Srbije radi pune međusobne informiranosti o postupcima koji se vode.

Dodaje se kako je predsjednik Republike Josipović razočaran što Ministarstvo branitelja i međugeneracijske solidarnosti koristi ovaj slučaj za opravdavanje politike koja odbija objavu registra hrvatskih branitelja. Popis treba objaviti temeljem zakona i uz poštovanje potrebne razine zaštite osobnih podataka. Naime, očito je da ovaj slučaj, u kojemu je raspisana tjeralica godinama prije nezakonite objave nepotpunog i pogrešnog registra, nema baš nikakve veze s objavom, navodi se u priopćenju.

Strašenje građana ishitrenim povezivanjem uhićenja Purde i objave registra nastavak je politike zaštite onih koji su se bez osnove našli na popisu časnih imena hrvatskih branitelja. Treba istaći da su različiti fragmentarni popisi branitelja već objavljeni u brojnim monografijama, knjigama, novinskim člancima, popisima članova udruga i na druge načine, stoji u priopćenju.

Predsjednik Josipović ističe da sva ispitivanja javnog mnijenja govore kako ogromna većina građana, a i samih hrvatskih branitelja, želi objavu registra. Objava registra omogućit će jačanje digniteta branitelja iz Domovinskog rata, bolje ostvarivanje njihovih prava i njihovo razlikovanje od osoba koje su u obrani Hrvatske sudjelovale izvanborbenim aktivnostima ili koje uopće ne spadaju u popis osoba koje su sudjelovale u obrani. Predsjednik Republike ponovo poziva Vladu da predloži odgovarajući zakon o objavi registra, zaključuje Odjel za informiranje Ureda predsjednika Republike.