Purda u Hrvatskoj sljedeći tjedan?

Tihomir Purda sljedeći bi tjedan mogao napustiti zenički zatvor. Srbija će poslati pisano odobrenje da se izruči Hrvatskoj, ali tek kada hrvatska strana protiv njega pokrene postupak. To je nužno učiniti da bismo formalno imali razloga tražiti njegovo izručenje. 

Purdu još samo pravne formalnosti dijele od slobode. To bi se pitanje trebalo sljedećeg tjedna razriješiti, rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Konkretno, to znači da Hrvatska mora protiv njega otvoriti formalnu istragu da bi imala razloga tražiti izručenje. Državno odvjetništvo dobilo je iz Srbije sav dokazni materijal.

I Srbija će proglasiti amnestiju

Očekujem da se idućih dana Hrvatska izjasni. Ako se pokrene postupak, ona će zatražiti izručivanje, a mi ćemo obavijestiti Bosnu i Hercegovinu da smo suglasni, najavila je srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović.

Nitko ne može nadzirati hrvatsko pravosuđe

To je potvrdila i glasnogovornica Suda BiH Selma Hadžić koja kaže kako se Srbija mora decidirano očitovati o tome, dakle, mora dati suglasnost za njegovo izručenje. Ako se to dogodi, neće biti nikakve fomalne pravne zapreke, naglasila je Hadžić. 

Što će biti s Purdom kada stigne u Hrvatsku, ali i s ostalom dvojicom osumnjičenih za isti slučaj navodnog ratnog zločina, Petrom Janjićem i Dankom Maslovom, pitanje je procjene hrvatskog pravosuđa.

Moramo provesti analizu i vidjeti postoji li prema našim standardima dovoljno dokaza, postoji li uopće dokaz i tek nakon toga Državno odvjetništvo može donijeti takvu odluku, rekao je Bošnjaković.

Purda je u pritvoru u Zenici od 5. siječnja kad je na temelju srbijanske tjeralice uhićen na graničnom prijelazu Orašje pri ulasku u BiH.