Obilježena obljetnica priznanja

Republika Hrvatska obilježava jedan od najvažnijih datuma svoje povijesti, 19. obljetnicu međunarodnog priznanja. Hrvatsku neovisnost 15. siječnja 1992. priznalo je 12 tadašnjih članica Europske zajednice. Toga dana uspostavila je diplomatske odnose s Njemačkom, državom koja je, uz Svetu Stolicu, odigrala bitnu ulogu u njezinu priznavanju i potaknula ostalih 11 članica EZ-a da priznaju suverenitet RH.

Obljetnica priznanja Republike Hrvatske

Središnja svečanost obilježavanja neovisnosti održana je u Karlovcu, gdje se okupio cijeli državni vrh: premijerka Jadranka Kosor, Vladimir Šeks, Tomislav Ivić, Davor Božinović, Gordan Jandroković, predstavnici lokalnih vlasti, udruga Domovinskog rata te drugi uzvanici. Na početku svečane akademije pročitano je i pozdravno pismo hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.

U svom obraćanju premijerka Kosor istaknula je kako su hrvatski branitelji, uz prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, najzaslužniji za slobodnu i suverenu hrvatsku državu, koja se danas nalazi pred još jednim velikim ciljem, a to je završetak pregovora o pristupanju EU-u kao njezina 28 članica. Posebnu zahvalu uputila je roditeljima, djeci i udovicama poginulih hrvatskih branitelja.


Predsjednik Ivo Josipović, koji je danas u posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji, istaknuo je da je međunarodno priznanje RH bila važna prekretnica u razvoju hrvatske države. Danas slavimo dan kada je Hrvatska od međunarodne zajednice prepoznata kao država. Uvjeren sam, istaknuo je, da će taj razvoj dosegnuti novu fazu i da ćemo biti prihvaćeni kao članica Europske unije, rekao je predsjednik Josipović.

Pogledajte videoprilog.