Čovjek bez osobina

Četverodnevni službeni posjet kineskog predsjednika Hu Jintaoa SAD-u završio je posjetom Chichagu, gradu koji ima cilj, prema riječima njegova gradonačelnika Richarda Daleya, postati "Kini najprijateljskiji grad u SAD-u", u kojemu je sve okrenuto budućnosti, čitaj gospodarstvu. U tome i takvome gradu kinesko izaslanstvo, prije povratka kući, imalo je mogućnost razgovarati s novim nizom poslovnih ljudi i političara.

Eto i ovaj sastanak na vrhu, veliki susret velikih je prošao, a na svoj sili analitičara i diplomata sada je da razrade što je tko zapravo mislio kada je rekao... Svaki idući potez jedne ili druge strane procjenjivat će se kroz to.

Trenutačno pitanje broj 1, postavljano u svim medijima te u naknadnim političkim raspravama, jest: koji su rezultati četverodnevnog posjeta kineskog predsjednika Americi, tko je više profitirao - domaćin ili gost, tko je bolje vladao situacijom?

Najkraće, ova prva runda protekla je u "upoznavanju". Gost je bio vrlo jasan u ocjeni uspješnosti međusobnih odnosa, koji mogu biti takvi jedino ako se poštuju interesi i jedne i druge strane.

U tim interesnim sferama, gdje se očekuje bolja suradnja, tri su za Ameriku i te kako važne: trgovina, ljudska prava i Sjeverna Koreja! Kina na umu ima svoje ciljeve. Uz ostalo to je: prestanak američkog naoružavanja Tajvana te smanjivanje američke vojne prisutnosti u Aziji. Washington i Peking ne dijele tu veliku suglasnost, no kako bi se uopće razgovaralo, svečano je izjavio Hu, dvije strane moraju se međusobno poštovati, biti ravnopravne, o tome ovise diplomatski učinci! To je bilo to! Napokon priznati Kini da je svjetska sila.

Tijekom posjeta Americi objavljeni su najnoviji kineski gospodarski podaci. Prošle godine rast kineskoga gospodarstva premašio je onih stalno spominjanih 8%, točan broj je 10,3%! S takvim stopama rasta, složni su analitičari, Kina će preuzeti mjesto Amerike kao najjače gospodarstvo u idućem desetljeću. Koliko će od toga u svome standardu osjetiti prosječni Kinez, tek će se vidjeti. Jednako kao i što će se događati s ljudskim pravima, građanskim slobodama u toj golemoj zemlji.

Tijekom posjeta Hu Jintao govorio je i o ljudskim pravima, da bi nakon razgovora s američkim predsjednikom ustvrdio kako Kina treba "učiniti više" na tom pitanju. Naravno, problem Tibeta i Tajvana skinuo je s dnevnog reda kao pitanja kineskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, nacionalnih osjećaja 1,3 milijarde Kineza. Što će od svega prenijeti kineski mediji? Kada je, ne tako davno, kineski premjer u posjetu svijetu progovorio o mogući političkim reformama, to domaća javnost nije saznala. Još nije vrijeme!

Zanimljivo je koliko je tekstova i analiza uoči povijesnog sastanka objavljeno u američkim medijima. Kako se o samom Huu malo zna, sve je nepoznanica, pogotovo pojedinosti o usponu na partijski, a onda i državni vrh, opisan je kao najbolji primjer oživotvorene Deng Xiaopingove misli "sakrij svoje sposobnosti i čekaj pravo vrijeme"! Mnogima je najbliža asocijacija "posljednji aparatčik" koji od svih reflektora najviše preferira ostati nevidljiv. Nije stoga čudno što ga jedan od brojnih specijalista za Kinu Kerry Brown, koji piše knjigu o Huu, uspoređuje s Musilovim "Čovjekom bez svojstava". "Njegovi govori nemaju osobni ton, nema intervjua koji bi nešto otkrio, nema naznaka privatnog života", tvrdi Brown. Tako tipično kineski, no kako to prihvatiti u međunarodnim pregovorima. Drugima Hu Jintao više sliči Cheshire, mačku iz "Alise u zemlji čudesa"! Različit jest, no kako ih razumjeti! Ni lako ni brzo.

Učenje jezika jedan je od putova, u diplomaciji ne samo pristojnost već obveza da bi se znalo što domaćini misle. Na engleski se može oslanjati svatko, ali u politici se s razlogom treba potruditi. Ako mogu Kinezi, mogu i drugi. Ne zaboravimo koliko novih veleposlanika u Hrvatskoj više nego solidno govori naš jezik!