Dan odlaska?

Ako predsjedniku Egipta Hosniju Mubaraku nisu do sada bili jasni i razgovjetni pozivi na odlazak s čelnog mjesta u državi, onda su za danas prosvjednici organizirali masovna okupljanja pod nazivom Dan odlaska!

Kako je to primljeno u predsjedničkoj palači? Skoro kao u vicu: Gospodine predsjedniče, vrijeme je da se oprostite od Egipćana! Da, a kamo odlaze?, odgovara Mubarak. U vicevima je mnogo istine, a u ovome slučaju ona je stopostotna. Naime, predsjednik siguran u vjernost vojske, kao i mnogih drugih svojih dužnosnika, koje je zadužio u protekla tri desetljeća na vlasti, i dalje misli da drži sve konce u rukama.

U najnovijem intervjuu američkoj TV postaji ABC predsjednik Mubarak tvrdi da je sit svega, ali da će i dalje ostati na vlasti, usprkos snažnom pritisku naroda jer jedino tako jamči da neće doći do kaosa u zemlji. Mubarak igra na kartu zastrašivanja s islamističkom oporbom Muslimanskom braćom. Ako on ode, oni će to istog trenutka iskoristiti kako bi došli na vlast. Naravno, da nije takve prijetnje, upozorava, on bi vrlo rado odmah odstupio!

Naravno, uvijek se u takvim situacijama teško može razlučiti tko je i u kojemu trenutku izazvao kaos, ubijanja. Bilo je to vidljivo za nedavnog sukoba na trgovima prosvjednika i zagovornika ostanka predsjednika. Mrtvi, ranjeni, palež...

Kažnjenici koji su izašli iz zatvora, gotovo išetali i krenuli gradom, samo su jedan u nizu primjera što se sve može koristiti. Jednako kao i napad na Nacionalni muzej, neprocjenjivu vrijednost ne samo Egipta već i svijeta. Lom vitrina trebao je biti signal upravo tome svijetu da je Mubarak u pravu kad govori o kaosu i da ga treba poduprijeti da se najgore zaustavi. Međutim, s mnogih je strana u svijetu stiglo upozorenje da sadašnji predsjednik nije dio rješenja već prepreka u nastojanju da se ono postigne.

To što se Hosni Mubarak izjasnio da se neće kandidirati na idućim izborima, stara je vijest. Ima više od godinu dana kada je rečeno kako je predsjednik bolestan te neće pokušati dobiti novi mandat, ali brinući se za svoj narod predvidio je sigurnog nasljednika, svoga sina Gamala! Najava nasljeđivanja predsjedničkog položaja izazvala je grč u želucu mnogih. Ne samo što su slabo hranjeni već što nema izgleda da se njihova svakodnevica uopće promijeni. U tome je puno sličnosti s vremenom faraona.

Suočen s porastom prosvjeda i nezadovoljstva onih iz svijeta, koji su do prije mjesec dana stajali iza njega, Mubarak sada tvrdi da mu nikada nije bila namjera ustoličiti vlastitoga sina!

Nekad glavni saveznik i izdašni financijer, SAD pokušava na brzinu sročiti plan koji bi mogao kratkoročno zaustaviti prosvjednike i dugoročno otvoriti put mirnoj tranziciji vlasti. Prema tvrdnjama iz Bijele kuće, Vijeće za nacionalnu sigurnost zaključilo je da je vrijeme za početak mirne i bitne tranzicije, koja će uključiti sadržajne pregovore kako bi se izabrala demokratska vlada.

Jednim potezom ruke sadašnji drugi čovjek Egipta, novoustoličeni prvi potpredsjednik Omar Suleiman, odbio je takve sugestije. Nada Washingtona, Suleiman kao šef tajnih službi, ključni čovjek u istjerivanju  iz osumnjičenih terorista priznanja kojima će Amerika pokrenuti u rat s Irakom, posljednjih je dana uključen u žestoku kampanju protiv egipatske oporbe.

Američki potpredsjednik Joe Biden razgovarao je sa svojim egipatskim kolegom bez ikakva rezultata. Biden, koji je nedavno tvrdio da Mubarak ne može biti diktator jer je američki saveznik, teško da može pronaći odgovarajuće objašnjenje za Suleimana, osim da je iznenađen kao i mnogi drugi u američkoj administraciji.

U ovome trenutku teško je zaključiti hoće li današnji dan biti dan odluke, kako su najavili egipatski prosvjednici. Ono što je sigurno jest da sve što je do sada poduzimano u samome Egiptu, a i svijetu, kako je rekao britanski premijer David Cameron: nije ono što Egipćani očekuju! Očekuju, kako izvikuju na svim prosvjedima, odlazak čovjeka koji je 62 godine bio blizu vlasti ili na vlasti. Ništa više, ali ni manje!