Iza svakog dobrog predsjednika...


… stoji jednako tako dobra Prva dama. I zaslužuje čestitke na Predsjednički dan.

President's Day – praznik je koji Amerikanci slave 22. veljače, na rođendan prvog predsjednika. George Washington u svemu je ostao broj 1. Njegov je lik na novčanici od jednog dolara. Njegovu suprugu Marthu novinari su prozvali ˝Lady Washingon˝, a prvu zastavu s prugama i zvijezdama za njega je rukom sašila Betsy Ross , jedna od najomiljenijih žena američke povijesti.

No teško ijedna može dostići Eleanor Roosevelt jednu od najuvaženijih osoba 20. stoljeća, koja je nakon smrti supruga Franklina 1945. postala simbolom borbe za ljudska prava.  

Inače, za kovanicu ˝prva dama˝ zaslužan je 12. američki predsjednik Zachary Taylor . Njome je u posmrtnom govoru 1849. počastio Dolley, udovu predsjednika Jamesa Madisona. A novinski članak iz 1877. naslov potvrđuje uz ime supruge predsjednika Rutheforda Hayesa, Lucy.

Tri su Prve dame stekle taj naslov udajom za već ustoličene predsjednike: nakon Julie, udane za spomenutog predsjednika Tylera, Frances Cleveland i Edith Wilson. Nju zovu i prvim ženskim predsjednikom, zbog aktivne političke uloge koju je preuzela nakon moždanog udara muža Woodrowa 1919.

Neke domaćice Bijele kuće, međutim, nisu bile predsjedničke supruge: kći udovca Thomasa Jeffersona - Martha Jefferson Randolph, te nećakinja neženje Jamesa Buchanana - Harriet Lane. Poznata kao ljubiteljica likovne umjetnosti, ona je za sobom ostavila vrijednu zbirku muzeju Smithsonian u Washingtonu.

Abigail Adams i Barbara Bush bile su prve supruge i ujedno prve majke, jer su imale i muža i sina predsjednika.

Zanimljivo je da su neke Prve dame javno priznale da im se ta titula nije nimalo sviđala, ponajprije Jacqueline Kennedy.

Ni Michelle Obama ne izgleda oduševljena pukim praćenjem supruga Baracka, već vrijedno radi usporedo s njim. Poduzela je veliku kampanju za uvođenje zdrave prehrane u škole.

A kako se službeno zovu muževi žena-državnica? Ne znam točno, ali znam kao i vi da se jedna Prva dama zamalo suočila s tim problemom prvi put u Americi upravo za posljednjih predsjedničkih izbora – Hillary Clinton.

Kada, kako reče jedna moja kolegica, Amerikanci izaberu za predsjednicu ženu indijanskog podrijetla, potvrdit će se kao zrela vodeća svjetska demokracija bez predrasuda.