Zbog Rockwoola preseljenje?

Oko tvornice Rockwool ponovno problemi. Vodeći svjetski proizvođač kamene vune svoju proizvodnju ne temelji na ekološkim standardima. To već godinama tvrde mještani Potpićna.

Ovih su dana javnosti postala dostupna mjerenja prema kojima zrak oko tvornice uistinu više nije čist kao što je bio. Je li za to kriv Rockwool, tek će se utvrditi.

Konjunktivitis, krvarenje iz nosa, slabljenje osjeta, respiratorni problemi - simptomi su koji muče mještane. Nalazi kažu da je lijek za njihove tegobe - preseljenje.

U okolici Rockwoola povećana je količina otrovnog talija, a zrak više nije prve, nego druge kvalitete. Podaci su to iz 2009. godine, ali o njima se raspravljalo tek danas.

Iz tvornice tvrde da njihova proizvodnja nije uzrok bilo kakvih promjena u okolišu.
Naša tvornica svojim radom ne utječe na zdravlje ljudi niti na okoliš - to potvrđuje već četverogodišnja analiza, tvrdi glasnogovornica Rockwoola.

Ipak, u španjolskim i norveškim medijima mogu se pronaći tekstovi o problemima koji prate proizvodnju Rockwoola u tim zemljama. Norvežani su 2007. godine za tvornicu u Trondheimu zatražili smanjenje emisije dima i prašine, u što je Rockwool trebao uložiti desetke milijuna dolara.