King-size Amerika

Znate onu narodnu: bolestan od dobra. Višak vrijednosti neumitno stvara višak kilograma.

Morao je jednom doći i taj dan da se osvrnem na poslovično grozne prehrambene navike prosječnog Amerikanca. Ovaj put izravno izazvana godišnjicom nacionalne kampanje prve dame Michelle Obame Pokrenimo se!.

Usredotočena je na pučkoškolce, koji će uz pojačanu tjelovježbu dobiti kvalitetnije obroke. Primjerice, piletinu s roštilja umjesto pohane, crno a ne bijelo pecivo, mrkvu a ne grašak iz konzerve, rezanu jabuku umjesto industrijskih kolača. Kongres je odobrio 4.5 milijarde dolara veći budžet za školsku prehranu. Polovica će se preliti iz fondova za potporu proizvođačima hrane.

Činjenica je: grickalice, lizalice, tijesta i slatkiši djeluju primamljivo. Amerikanac obično dobiva voće obloženo nečim slatkim, salatu s bogatim preljevom, krem-juhu češće no bistru, prženo prije no kuhano. Prema statistikama nacionalnog Centra za kontrolu i prevenciju, službeno predebelima se smatra 34% odraslih Amerikanaca i 20% školske djece.

I onda od njega tako otežalog i usaljenog drsko traže da više vježba, koristi umjetni šećer i odmašćeno mlijeko – ukratko, da svojim tijelom potpomaže sve moguće industrije koje uključuju kemiju. Htio bi se on ukrcati na brod zdravog života. Ali je zbunjen oprečnim epohalnim otkrićima da ono što je do jučer bilo najzdravije danas mora izbjegavati.

U novinama kažu: Pojačajte obrok vitaminom D. Prema podacima klinike Cleveland ne unosimo ga dovoljno, a on sprečava rak, jača imunitet i slabi rizik od šećerne bolesti. Sutradan pak čitam da, prema otkrićima medicinskih stručnjaka iz Nebraske i  Mainea dodatni vitamin D i kalcij nisu potrebni. Naprotiv, višak može uzrokovati poroznost kostiju. Dežurni liječnik na to kaže: Očito smo prije mislili da je više bolje.

Amerika je svakako zemlja u kojoj je preuveličavanje dobro i poželjno, barem na verbalnoj razini. U reklamama je sve već odavno postalo veće no ikad za neslućeno malo novaca. Više čokolade u keksima, više sira u makaronima, više krafni u paketu na najvećoj rasprodaji svih vremena! I što kad se nema kamo dalje s još više zadovoljstva u hrani i sve manje kretanja?

Televizijska industrija smislila je reality-show Najveći gubitnik. Žrtve salata  služenih u lavorima, kokica u vrećama i gaziranih pića u galonima, sad imaju novi izazov: izgubiti najveći broj kila u najkraćem mogućem roku. Nekad je doista tužno gledati ljude koji su nekad izgubili pojam o količini hrane, kako sad gube zadnje mrvice dostojanstva dok ih javno važu na kraju svakog tjedna.

Što je sljedeće najveće? Možda je ipak moguća najveća pozitivna promjena u školskim jelovnicima, koja će djeci izbiti iz ruku čips, sladoled i kojekakve sode kao jedino rješenje za osvježenje.