Filipinci preuzeli terminal na Brajdici

Luka Rijeka i filipinska tvrtka ICTSI (International Container Terminal Services Inc.) potpisali su danas ugovor o strateškom partnerstvu i vlasničkom povezivanju u tvrtki-kćeri Luke Rijeka Jadranska vrata d.d., vrijedan 70 milijuna eura.

Ugovor o modernizaciji riječke luke, odnosno kontejnerskog terminala Brajdica, na kojemu je tvrtka Jadranska vrata d.d. koncesionar, potpisali su na svečanosti u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja predsjednik Uprave Luke Rijeka Denis Vukorepa i stariji potpredsjednik ICTSI-ja Manuel Armando Fernandez.

Nove tehnologije i povećanje prometa

Novi strateški partner obvezao se investirati oko 70 milijuna eura u terminal Brajdica. U sklopu projekta će se tijekom tridesetogodišnje koncesije razviti novih 330 metara obale, što će povećati godišnji kapacitet kontejnerskog prometa na 600 tisuća TEU-a. Najveća ulaganja međunarodnog terminal operatora, koji upravlja s 22 terminala u 16 svjetskih luka, bit će usmjerena u primjenu modernih tehnologija. To će omogućiti automatizaciju praćenja iskrcaja, skladištenja i otpreme kontejnera, podizanje standarda poslovanja Brajdice te dogradnju željezničke infrastrukture u okolici terminala.

Manuel Fernandez je istaknuo da će ICTSI, kao novi strateški partner Luke Rijeka, povećati efikasnost terminala i proširiti njegovo tržište na Mađarsku, Češku, Slovačku, Poljsku, Srbiju i BiH.

Vodeći terminal jugoistočne Europe

Denis Vukorepa je naglasio da u partnerstvu s ICTSI-jom na kontejnerskom terminalu Luke Rijeka očekujemo povećanje prometa i otvaranje novih tržišta središnje i jugoistočne Europe. Ravnatelj Lučke uprave Rijeka Bojan Hlača je dodao kako je cilj terminala postati vodećim u jugoistočnoj Europi.

Tvrtka ICTSI sa sjedištem na Filipinima pobijedila je na međunarodnom natječaju za strateškog partnera tvrtke Jadranska vrata d.d. nakon što je njihova ponuda ocijenjena kao najkvalitetnija.

Poslušajte izvještaj Branke Malnar