Disk golf za veliku djecu


Što se dobije kad se udruže dječja igra i vrhunski sport? Evo primjera.

Bio je to jedan običan subotnji izlet. Slikovito umjetno jezero uz gradić Fountain Hills, koji ime duguje golemom vodoskoku, blizancu onoga na Ženevskom jezeru, pristiglom doista iz Švicarske.

Gužva šetača i rekreativaca ipak mi se učinila prevelikom. A i buka nalik sportskom navijanju. I zbilja, usred zelene padine, ograđene šarenim zastavicama neki metalni koš u koji sportski odjeveni momci ubacuju frizbije – znate, one plastične leteće tanjure koje često bacaju djeca u američkim filmovima. 

Nešto bliže vidim natpis: Memorial Championship Disc Golf Tournament. Organizator: Profesionalna udruga za disk golf PDGA. Iskreno, nisam imala pojma da takva igra postoji, a kamoli profesionalna.

A kad tamo, 400 međunarodnih natjecatelja u puna dva dana, a potom veliki koncert uz nastup finalista Američkog idola. Dijele se vreće nagrada: diskovi raznih oblika i veličina, torbe za njih, majice s potpisima prvaka. Otvara mi se cijeli jedan novi svijet.

Pravila igre se temelje na tradicionalnom golfu - od rupe do rupe. Udaljenosti među njima su različite. 18 ih je na ovome terenu, koji postoji od 1981. Nekad disk valja baciti preko vode, a svakojako raslinje predstavlja posebne prepreke.

Pitam ljude okolo u kojoj je fazi natjecanje, kažu odlučuje se muški prvak. I evo ga! Paul McBeth izazvao je ovacije upravo u trenutku kad sam dovoljno blizu da se sjurim među televizijske kamere i uslikam ga. 

Prvu među ženama, ni prvake u kategorijama Pro Masters i Grandmasters nisam vidjela, ali sam doznala da je se slični turniri igraju po cijelom svijetu. Redovito igra Europa protiv SAD. U veljači je Asia Open International Disc Golf Event na Tajvanu ugostio 64 profesionalna igrača iz SAD, Australije, Finske, Koreje, Tajlanda, Kine i Japana. Turnir se cijelog vikenda mogao pratiti uživo na internetskoj televiziji Disc Golf Planet.

Kako reče jedan oduševljenih poklonika ovog nadasve zabavnog sporta: ovi ljudi uzdigli su friod zbi na višu razinu. Uvijek mi je drago kad se neka dječja igra može razviti do razine zanata. Zvijezde disk golfa ne dobivaju astronomske novčane nagrade kao košarkaši ili nogometaši, ali za osvojeno prvenstvo mogu utržiti i do nekoliko desetaka tisuća dolara.