Tisuće građana u prosvjednoj šetnji

U Zagrebu se na još jednom protuvladinu prosvjedu okupilo najviše građana do sada. Pridružile su im se i radnice Kamenskog. Za razliku od prošlih prosvjeda, ovaj se put bez dodatnih govora odmah krenulo u šetnju, i to Ilicom - do Kamenskog. Kao i svaki put do sada, prosvjednicima se putem masovno pridružuju građani. Pred Kamenskim su izvikivali: "Hoćemo raditi", "Jaco odlazi"... Radnice Kamenskog pred vratima su ostavile ruže.

Prosvjednu šetnju tisuće građana nastavile su preko HNK, zelenim valom do središnjice HDZ-a. Ondje su uzvikivali "Čuvate mafiju", "HDZ, odlazi". Razvili su i transparente na kojima je pisalo "Ukrasti je lako - pitajte Vladu kako" i  "Mubarak, Gadafi, HDZ". Prosvjednu šetnju nastavili su Zvonmirovom ulicom prema stanu Vladimira Šeksa u Bauerovoj. Pred njegovim stanom vikali su "Imamo pivu" i "Susjedi na ulice".

"Izdali ste Hrvatsku" skandirali su prosvjednici koji su nastavili hodati Vlaškom ulicom prema Iblerovu trgu gdje je sjedište SDP-a. Nakon Iblerova trga i posjeta SDP-ovu sjedištu, nekoliko tisuća prosvjednika stiglo je pred sjedište HNS-a poručujući im: "Nećemo ni vas!". Potom su preko Glavnog kolodvora stigli u Domagojevu ulicu pred zgradu Tomislava Karamarka tražeći njegovu ostavku. U znatno manjem broju šetnju su nastavili preko Zrinjevca. Prosvjed su završili na Trgu bana Jelačića te najavili novo okupljanje za četvrtak u 18. sati. 


Protiv Vlade se prosvjedovalo i u Rijeci

Ispred riječkog hotela Continental okupilo se oko tisuću građana u organizaciji Slobodarskog bloka. Prosvjed je nastavljen na Korzu ispred zgrade Gradskog poglavarstva gdje su prosvjednici prozvali SDP. Toj stranci, ali i sindikatima, zamjera se šutnja i ne pružanje potpore prosvjeda. Mali performans održao je jedan prosvjednik ispred zgrade Erste banke na Jadranskom trgu razbivši jaja na vlastitoj glavi, javlja Novi list. Prosvjednici su ispred zgrade riječkog HDZ-a uzvikivali: "Jaco, odlazi" te "HDZ, lopovi, državu ste pokrali".

Svaki dan sve više prosvjednika

Prosvjede podupiru udruge Pravo na grad i Zelena sve dok su nenasilni i bez govora mržnje. Te udruge su ocijenile da prosvjedi u posljednjih tjedan dana prerastaju u autentični nenasilni građanski bunt, sve manje ovisan o pojedincima i marginalnim političkim interesima. Istaknule su da su njihovi članovi u mirnim prosvjedima sudjelovali kao građani.

Na posljednjem prosvjedu u nedjelju okupljenim građanima pridružili su se i političar Pero Kovačević, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac te predsjednik školskog sindikata Preporod Željko Stipić. Prosvjednici, među kojima je bilo dosta umirovljenika, tražili su odlazak Vlade, raspisivanje izbora te sankcioniranje kriminala i korupcije.