Za DHF stigla 232 filma

Jubilarni 20. Dani hrvatskog filma održat ć se od 4. do 9. travnja u Studentskom centru (SC) u Zagrebu. Pristigla su 232 filma, a popis uvrštenih u konkurenciju objavit će se do 20. ožujka, a nakon provedene selekcije, izvijestio je  organizator, Kultura promjene SC-a.

Među filmovima prijavljenima na natječaj je 58 igranih filmova, 62 dokumentarna, 25 animiranih, 32 eksperimentalna filma, 27 namjenskih i 28 glazbenih spotova.

Uz umjetničkog savjetnika festivala Deana Šošu, selekciju za pojedine kategorije rade Danilo Šerbedžija za igrane filmove, Tomislav Čegir za dokumentarce, Darko Kreč za animirane filmove, Damir Čučić za eksperimentalne filmove te Ilko Čulić za namjenske filmove i glazbene spotove.

Festivalski pretprogram prikazat će retrospektive, arhivske i umjetničke filmove, a održat će se i program Mala Pula s filmova s prošlogodišnjeg Pulskog filmskog festivala.

Popratni programi bit će posvećeni Vatroslavu Mimici, ovogodišnjem dobitniku Oktavijana Hrvatskog društva filmskih kritičara za životno djelo, a donose i tribinu prisjećanja na prvo izdanje Dana, program In memoriam za nedavno preminulog Miroslava Mikuljana, mogućnost gledanja 1 na 1 svih filmova pristiglih na natječaj, radionicu filmske kritike te eksperimentalnog filma, maraton kratkog filma, filmski kviz Kako je počeo kviz na mom otoku, te izložbe.

Osnovni cilj Dana hrvatskog filma je prikupiti, prikazati i vrednovati najbolje domaće filmove i audiovizualne proizvode te predstaviti nove filmske autore. Izbor radova s ovogodišnjeg festivala prikazat će se i u drugim hrvatskim gradovima, stoji u obavijesti organizatora.