Sunčano i solarno

Imate previše sunca? Gradite solarne sustave!

Otkud god mi se prijatelji jave ovih dana, svi kukaju: zima se ne da otjerati. A ovdje u Phoenixu vlasnici urbanih vrtova obrali već treću generaciju salate. Nije čudo da Arizonu zovu Sunčana država – u prosjeku ima 306 sunčanih dana u godini.

Jeste li igdje vidjeli solarne ploče nad stajalištima gradskog prijevoza? Državno sveučilište Arizone je nadstrešnice nekih autobusnih remiza dalo u zakup proizvođačima solarnih ploča – njima reklama, građanima zaklon, gradu dodatni izvor energije.

Gradski Odjel za kvartovske usluge (to bi bio najbliži prijevod Neighbourd Service Department) proglašen je visoko učinkovitom organizacijom u gospodarenju energijom. Za to slijedi nagrada od 700 tisuća dolara iz sredstava za održivi razvoj državnog tijela za raspolaganje energijom DOE. U ovom je slučaju namijenjena razvoju solarnog pilot-programa za ugradnju toplovoda u dijelovima grada gdje žive stanovnici s niskim ili srednjim primanjima. Bogati se i tako sami pobrinu za ekološko energetsko rješenje u svojim kućama. 

NSD je samo jedna od 103  slične organizacije diljem Arizone, koje su dobile ovakvu potporu iz fonda vrijedna 90 milijuna dolara. Ovo nam je pripomoć novom koraku u planu za Zeleni Phoenix, čiji je cilj dovesti Phoenix na vrh ljestvice američkih gradova s upravom temeljenom na održivom razvoju, a to znači stvaranje novih radnih mjesta i poticaj lokalnom gospodarstvu, rekao je gradonačelnik Phil Gordon tim povodom.

U ovome poslu vlasti su se povezale s jednim od najvećih distributera solarnih sustava iz Kalifornije – NRG, kako bi uveli najčišću struju u škole, koje će time uštedjeti oko 10% dosadašnje svote za mjesečne račune. Novac je namaknut od poreznih obveza i građanskih inicijativa za povećanje ekoloških izvora energije, tako da se ne potroši ni cent školskog novca, a sam distributer je odlučio uložiti u posao vlastitih 100 milijuna dolara.

Investicija bi se trebala dvostruko vratiti, jer je rezultirala ugovorom o izgradnji golemog solarnog postrojenja s elektro-distributerom iz susjednog Tucsona. A to omogućuje širenje posla na druge dijelove SAD, te već dogovorene poslove u Njemačkoj i Australiji. U Arizoni pak, nakon škola, solarne krovove će dobiti državne ustanove i nevladine organizacije, koje će tako izaći iz uvriježenog sustava plaćanja električne energije lokalnom monopolistu. 

U popularizaciju sunčeve energije uključile su se i zvijezde nacionalne košarkaške lige,  Phoenix Suns. Krovište njihove gradske garaže dobiva 1.125 solarnih ploča. To znači uštedu struje potrebne za 26 utakmica odigranih na domaćem terenu tijekom sezone.