Pučko otvoreno učilište Knin kao partner u projektu MOTO

U studenome prošle godine potpisan je ugovor o projektu MOTO – Modernizacija obrazovnog programa za zanimanje mljekar-sirar, u okviru IPA programa komponenta 4 – razvoj ljudskih potencijala. Projekt je vrijedan oko milijun i 200 tisuća kuna, a jedan od partnera je Pučko otvoreno učilište Knin. Tamo je danas na konferenciji za novinare predstavljen značaj i sadržaj projekta.

85 posto vrijednost Projekta financirat će Europska unija, a ostatak Karlovačka županija i Prirodoslovna škola Karlovac, no za kandidate je edukacija besplatna. U njegovom provođenju sudjeluju tri obrazovne ustanove. Prirodoslovna škola iz Karlovca, kao nositelj, Učilište APIS iz Karlovca i Pučko otvoreno učilište Knin, te tri Udruge malih sirara, iz Zagrebačke, Karlovačke i Šibensko kninske županije. Projekt traje godinu dana, a edukacija će se odvijati tijekom rujna i listopada, naveo je na predstavljanju ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Knin, Mato Milanović.

Program će obuhvatiti ukupno 70 polaznika, od kojih iz Šibensko-kninske županije, njih 20-ak. Ciljana skupina su muškarci i žene stariji od 15 godina sa završenom osnovnom školom, a članovi su obiteljskih poljoprivredmoj gospodarstava koja se bave proizvodnjom i preradom mlijeka.

Najveći problem mljekara i sirara na području naše županije su male i rascjepkane poljoprivredne površine. Zbog toga ne mogu povećavati proizvodnju mlijeka, ali se mogu i trebaju educirati kako bi proizvodi bili specifični. Čak i bez europskoga tržišta, trenutačno sirari prodaju sve što proizvedu, po cijeni i do 150 kuna za kilogram.

Novim krugom edukacije u županiji će 20-ak mljekara dobiti certifikate nužne za rad svojih gospodarstava. Prijave za program stjecanja spomenutih zanimanja primaju se u Udruzi sirara ili u Pučkom otvorenom učilištu u Kninu.