Potpora hrvatskim filmovima i koprodukcijama

Debitantski igrani film Igora Mirkovića Noćni brodovi dobio je na nedavnoj sjednici Eurimagesa novčanu potporu u visini 140.000 eura, dok je hrvatska manjinska koprodukcija Parada Srđana Dragojevića dobila 200.000 eura, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Scenarij za Noćne brodove napisali su Igor Mirković i Elvis Bošnjak, a glavne uloge odigrat će Ana Karić i Radko Polić. Producenti te hrvatsko-slovensko-srpske koprodukcije su hrvatski Studio dim, slovenski Bela film, srpski Delirium te HRT i RTV Slovenija.

Scenarij za Paradu napisao je Srđan Dragojević, a u glavnim ulogama pojavit će se Goran i Bojan Navojec, Dejan Aćimović, Ivica Zadro, Nikola Kojo i Mišo Samolov. Koproducenti filma su srpski Delirium, slovenski Forum, hrvatski Mainframe Production i makedonski Sektor Film Dooel.

Film Noćni brodovi kreću u snimanje u travnju ove godine, a snimanje filma Parada počelo je 17. ožujka u Bitoli, u Makedoniji. Snimanje će trajati do kraja svibnja, a nakon Makedonije snimat će se u Hrvatskoj, od 25. do 31. ožujka, te u Srbiji.

Oba filma sufinancirana su sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Sjednica Upravnog odbora Eurimagesa održala se od 8. do 10. ožujka u Istanbulu, a za sufinanciranje je odabrano 16 europskih koprodukcija, među kojima i filmovi Marca Rothemunda, Andrzeja Jakimowskog i animatora Jacquesa-Remyja Girerda.