Prosvjedi u Zagrebu, Rijeci i Puli

Večeras su održani protuvladini prosvjedi u Zagrebu, Rijeci i Puli koje su, sada već tradicionalno, organizirali aktivisti okupljeni na društvenoj mreži Facebooku.

Prosvjedi diljem Hrvatske

Prosvjedna šetnja građana koji zahtjevaju odlazak vlade završila je oko 21.30 sati na zagrebačkom Cvjetnom trgu. U šetnji gradom koja je počela oko 18.30 sati prosvjednici su prošli Kamenita vrata i došli nadomak Markova trga gdje ih je zaustavio policijski korodon, odakle su se spustili do središnjice HDZ-a, a zatim i do redakcije Večernjeg lista u znak potpore novinarima Večernjeg lista  koji su danas u štrajku zbog ukidanja kolektivnog ugovora i smanjivanja materijalnih prava.

Na putu do Večernjeg lista prosvjedna se kolona zaustavila ispred japanskog Veleposlanstva kako bi još jednom minutom šutnje odala počast tisućama žrtva razornog potresa i tsunamija koji je pogodio tu zemlju.

Uz povike "Jaco, odlazi" prosvjedna kolona upitila se prema muzeju Mimara, gdje je predsjednica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor nedavno podijelila članske iskaznice novim članovima Mladeži HDZ-a. 

Sljedeći prosvjed najavljen je za subotu 26. ožujka u 18 sati. Prosvjednici su kao i obično na rutama kojima su prolazili blokirali promet.

Rijeci se okupilo 400-tinjak prosvjednika

Četiristotinjak riječkih prosvjednika u organizaciji Koordinacije prosvjeda Rijeka okupilo se večeras na mostu kod Konta, tvrdeći da su se na tome mjestu uvijek rađale revolucije. Kažu da su njihovi zahtjevi sažeti u parolama Vlado, odlazi i Vratite ukradeno.

Antivladin, ali i antistranački mimohod nastavio se po Korzu uz parolu Stranke su problem, a ne rješenje. Pred zgradom gradske uprave zazivali su riječkoga gradonačelnika, a SDP-u poručili Izdali ste radnike, uz povike Narod je gladan i Svi na ulice.

Prije toga su pored japanske fontane minutom šutnje odali počast žrtvama u Japanu, te najavili da će na svakom prosvjedu odavati počast stradalnicima režima u Hrvatskoj – večeras radnicama Kamenskog. Prosvjed je završio ispred stranačkih prostorija HDZ-a, uz već uobičajene pozive na ostavku Vlade i poruku HDZ lopovi.