Hrvatski put do Bruxellesa sve duži

Kako se čini, sve je manje vjerojatno da će se u lipnju nešto dogoditi. Hrvatski put do Bruxellesa sve je duži. U Budimpešti, gdje se razgovaralo o kohezijskoj politici EU-a, potvrdili su to novinaru HTV-a Goranu Rotimu, i Mađari, koji predsjedaju Unijom, i Poljaci, koji će ih naslijediti.

Prošla je polovina mađarskog predsjedanja Europskom unijom. Na početku - cilj je Budimpešte bio jasan: do ljeta potpisati pristupni ugovor sa Zagrebom. No hrvatski uspon do Bruxellesa svakim se korakom čini sve duži. Loptica se prebacuje sljedećoj - Poljskoj. O tome Poljakinja iz Europskog parlamenta Danuta Hübner kaže: Uistinu se nadam da će se to dogoditi tijekom poljskog polugodišnjeg predsjedanja. Još treba poduzeti napore na objema stranama.

Johannes Hahn, povjerenik EK za regionalnu politiku, izjavio je pak sljedeće: Najprije uvjeren sam da će Hrvatska biti u Uniji u idućoj financijskoj perspektivi. Kad će se pristup točno dogoditi, još je otvoreno. Iako se preostali dio pregovora, u povjerenju i iskreno, primiče kraju. U proračunu sigurno računamo s novim članicama.

Ono što smo više puta raspravili i u Hrvatskoj, tijekom bilateralnih susreta s hrvatskom Vladom, jest da je svrha mađarskog predsjedanja biti u stanju odrediti datum hrvatskog ulaska u EU,
rekao je Tamás Fellegi, mađarski ministar razvoja.

Mađarski ministar, dakle, tvrdi da to službeni Zagreb odavno zna! U kojem smjeru onda ide naša politika? Naprijed ili natrag?