Počeo jubilarni Muzički biennale Zagreb

Muzički biennale Zagreb, koji proslavlja pola stoljeća, počeo je 26. put koncertom Zbora i Simfonijskog orkestra Muzičke akademije koji su, pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog izveli djela Ive Maleca, Milka Kelemena i Igora Stravinskog.

Taj renomirani međunarodni festival suvremene glazbe osnovan 1961. ugostio je uz vrhunske domaće izvođače najveće inozemne ansamble i umjetnike te najpoznatije svjetske skladatelje.

Djela Kelemena, Maleca, Devčića, Horvata, Kuljerića, Sakača i drugih izvodit će se na koncertima domaćih i inozemnih orkestara u "Lisinskom", među ostalim, Orkestra i zbora zagrebačke Muzičke akademije, Simfonijskog orkestra HRT-a, Orkestra Zaklade Veronske Arene te Filharmonije Witolda Lutoslawskoga iz Wroclawa, Plovdivske filharmonije i Zagrebačke filharmonije.


Među projektima koji će se praizvesti i kojima Muzički biennale prvi put u povijesti odlazi izvan Zagreba, su opera Šuma Striborova riječkog HNK Ivana pl. Zajca i Ivana Josipa Skendera, Maršal splitskog HNK i Silvija Foretića, Kraljevi i konjušari HNK iz Osijeka i Sanje Drakulić te baleti Air Krešimira Seletkovića i zagrebačkoga HNK u koreografiji Martina Muellera i Moje ime je nitko Frane Đurovića i varaždinskog HNK, u koreografiji Massimiliana Volpinija.

Jubilarno izdanje Biennala obilježit će i izložba Image Library, s raznolikom građom koja obuhvaća i zapise iz radijskog i televizijskog arhiva HRT-a, koja se otvara 6. travnja u Muzeju suvremene umjetnosti.

Od 10. do 15. travnja u okviru festivala održat će se i Svjetski dani nove glazbe Međunarodnog društva za suvremenu glazbu, na kojima će se prirediti četrnaest koncerata u Muzeju Mimara, Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog i Studiju Bajsić.