Zatraženo izručenje Vučurevića

Zahtjev Hrvatske za izručenjem ratnoga gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića zaprimljen je u Srbiji i proslijeđen višem sudu u Šapcu, potvrđeno je Hini u srbijanskom ministarstvu pravosuđa.

Iz Hrvatske je, kako je objašnjeno, stigao zahtjev s pratećom dokumentacijom, nakon čega je on upućen sudu u Šapcu, koji bi trebao odlučiti o Vučurevićevu izručenju. Ukoliko sud u Šapcu odluči da su ispunjeni uvjeti za Vučurevićevo izručenje, on će imati pravo žalbe srbijanskom prizivnom sudu, dok će konačna odluka biti na ministrici pravosuđa Snežani Malović.

Hrvatsko ministarstvo pravosuđa zatražilo je od Srbije izručenje Vučurevića, optuženog zbog ratnog zločina protiv civila na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika između 1991. i 1995.

Postupak izručenja, kako je prije najavljeno, provest će se po odredbama europske konvencije o izručenju i ugovoru o izručenju između Hrvatske i Srbije.
Vučurević je uhićen u ponedjeljak u Srbiji po međunarodnoj tjeralici raspisanoj u Hrvatskoj. 

Mediji u BiH pišu da je ratni gradonačelnik Trebinja od 2003. pod istragom i u toj državi. Županijsko tužiteljstvo u Mostaru Vučurevića sumnjiči da je zajedno s ratnim suradnicima zapovjedno i izravno odgovoran za progon više od 5500 Bošnjaka s područja trebinjske općine te za ubojstvo najmanje 17 osoba i zlostavljanje 86, od kojih su četiri poslije umrle. Vučurević i njegovi najbliži suradnici sumnjiče se i za prisilnu mobilizaciju Hrvata i Bošnjaka u JNA kako bi ih se slalo na dubrovačko ratište.