Bura zbog predsjednikove izjave

Već dva dana ne smiruje se bura zbog izjave koju je predsjednik Ivo Josipović dao Reutersu. Govoreći o nemirima u Libiji, izrazio je zabrinutost da bi zbivanja u toj državi mogla utjecati na radikalne muslimane u susjednoj BiH. U osudi te predsjednikove izjave najdalje je otišao saborski zastupnik Šemso Tanković. Josipovića je usporedio s Radovanom Karadžićem i Vojislavom Šešeljem.

Predsjednik Josipović u susjedstvu je doživljavan kao veliki prijatelj i rado viđen gost. Simpatije je posebice zadobio nakon posjeta Ahmićima i isprike za zločine koje su ondje počinili Hrvati. Njegovu izjavu da je tijekom rata u BiH bilo muslimanskih radikala te da su neki još ondje, u susjedstvu su neki dočekali s razočaranjem, drugi s  oprezom.

Time je sve pripadnike islamske vjere optužio za sva zla ovoga svijeta. Na isti su način srpski orijentalisti pripremali srpski narod za genocid nad Bošnjacima. Njime su se koristili Karadžić i Šešelj, rekao je Šemso Tanković, predsjednik SDA Hrvatske.

Predsjednik Josipović je osvjedočeni prijatelj BiH i bez obzira kako se interpretirale njegove izjave, apsolutno ne sumnjamo da je korektan prema nama. SDA je stranka koja ima vodstvo, ali ne i članstvo i ne odražava mišljenje Bošnjaka u RH. Usporedba predsjednika Josipovića sa Šešeljem i Karadžićem je nesuvisla i ja se u ime Bošnjaka koje predstavljam ispričavam predsjedniku, rekao je pak Alija Hodžić, predsjednik Bošnjačke demokratske stranke Hrvatske.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nakon telefonskog razgovora s predsjednikom Josipovićem oglasio se priopćenjem. Kaže kako mu je Josipović objasnio da je njegova izjava imala drugi smisao i motiv te izrazio žaljenje ako je ona u dijelu javnosti BiH doživljena kao stigmatizacija vjerskih uvjerenja.

Predsjednik Josipović odlučio je prekinuti svojevoljne interpretacije intervjua Reutersu. U razgovoru za treći Dnevnik kazao je da je riječ o nesporazumu i pokušaju stvaranja nepotrebnih napetosti.

Više pogledajte u Dnevniku 3.