Regionalni festival znanosti

Festival znanosti - Sinj 2011. koji je danas počeo u Sinju ujedno je i prvi regionalni festival znanosti jer na njemu, uz hrvatske, sudjeluju i znanstvenici iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, a u organizaciji sveučilišta u Splitu, Zagrebu, Rijeci i Osijeku te u suradnji s Tehničkim muzejom i British Councilom (Britanski savjet) iz Zagreba.

Festival je otvorila Ankica Marinović, izaslanica predsjednika Republike Hrvatske, istaknuvši da je ta priredba, iako je riječ tek o drugom Festivalu znanosti u Sinju, u znanstvenom miljeu već prepoznata kao zanimljiv i edukativan događaj.

Rekla je da su festival prepoznali znanstvenici, ali i studenti te svi oni koji se zanimaju za znanost iako nemaju formalno obrazovanje. Osim znanstvene, dodala je Ankica Marinović, festival ima socijalnu i međunarodnu dimenziju, a jedan od njegovih ciljeva je i da se među znanstvenicima i studentima razviju dobrosusjedski odnosi.

Ravnateljica Instituta Ruđer Bošković Danica Ramljak kazala je kako nije nelogično da je upravo Sinj postao grad Festivala znanosti budući da u znanstvenim krugovima ima puno Sinjana.

Sinjski gradonačelnik Ivica Glavan smatra da znanstvenici imaju važnu ulogu u razvoju zemlje i samoga grada Sinja. Živimo u zemlji u kojoj znanstvenici nemaju mjesto koje im pripada no siguran sam kako će svi inženjeri i znanstvenici u Sinju dobiti dobar 'vjetar u leđa' te poticaj da se i dalje bave znanstvenim radom za opće dobro', rekao je Glavan.

Ovogodišnji Festival nosi naziv Svjetlost, a i ove godine je okupio ugledne znanstvenike poput akademika Vladimira Paara i Nikole Kallaya, profesora Franje Sokolića i drugih. U pet festivalskih dana održat će se 16 javnih predavanja i seminara te nekoliko radionica. Znanstvenici će također, kao i prošle godine, u sinjskim osnovnim i srednjim školama održati niz zanimljivih predavanja.