Medicinski travanj

U Arizoni od nedavno slobodno raste ˝trava˝, tj. laka droga poznata pod tim imenom

Imam klasičnu novinarsku naviku skupljanja svih tiskovina koje mi padnu pod ruku. Tako sam negdje pokupila ˝Zeleni list˝- The Green Leaf. Vjerojatno na štandu proizvođača povrća bez pesticida, u biljnoj ljekarni ili zdravljaku. Opskrbljujem se uglavnom na mjestima s predznacima ˝zeleno, zdravo, prirodno˝, pa mi je vjerojatno u tom trenu pozornost više zaokupljao odabir brokule koju je načeo crv, pouzdan znak kvalitete, negoli oblik lista na naslovnici dotičnog glasila.

Tek kasnije shvatim da je u pitanju lako prepoznatljiva indijska konoplja. Čitam podnaslov: Arizona Medical Marijuana Magazine. Zbilja, časopis za kanabis. Besplatan. Legalan. Mjesečnik. Izlazi od početka 2011. A ja ga otkrila tek u travnju, kako simbolično. 

Povezujem činjenice: na jesenskim lokalnim izborima izglasan je tzv. Prop 203 - zakonska odredba koja dopušta prodaju marihuane u medicinske svrhe. To za sobom povlači kompletnu zakonsku regulativu. Primjerice, poljoprivrednik može svojoj ponudi dodati još jednu kulturu, ako ima primjerenu dozvolu - MMJ Certification

Farmaceutska industrija nudi nekoliko vrsta tableta, tinktura, ulja i inhalatora na bazi marihuane. Liječnici po javnim dispanzerima razmatraju prijave za njihovo unošenje u kartone pacijenata s neizlječivim bolestima. Mnogi koji su prošli kroz pakao bola bez nade s bliskom osobom, dobro znaju da to nije šala. 

Kako je riječ o relativno novoj individualnoj proizvodnji, vrtlarski stručnjaci se već spore uspijeva li biljka bolje na polju, u teglama ili bazenima. Marketinški savjetnici nude mladim poduzetnicima specijalizirane strateške studije tipa ˝Od sjemena do uspjeha˝. 

Iznenađena sam ozbiljnošću sadržaja časopisa o raznovrsnoj upotrebi travke: abecedarij vrsta i zemljopisne razlike, slavni pušači u povijesti, intervju s hip-hop zvijezdama, ispovijest ratnog veterana kojemu PTSP blaži samo joint, recepti od hladnog predjela za smirenje živaca do popečaka za epilepsiju i multiplu sklerozu. Tu su i reklame za vodene lule, ovlaživače zraka, mirisne kupke, pseće jastuke. 

No, pitam se hoće li se u tradicionalno konzervativnoj Arizoni tzv. hippy-medicina održati. Glas iz pustinje o slobodi javnog nošenja oružja i pooštrenju imigracijskih zakona neke su druge savezne države zdušno podržale. Koliko će daleko doprijeti ovaj o slobodi osobnog zdravstvenog izbora?