Kosor s predstavnicima braniteljskih udruga

Premijerka Jadranka Kosor primila je predstavnike 42 udruge iz Domovinskoga rata utemeljenih na državnoj razini. Na sastanku je jedna od tema bila i presude hrvatskim generalima koje će u petak biti izrečene na Haškom sudu.

Kosor je nakon dvosatnog sastanka izjavila da je sastanak bio iznimno kvalitetan i otvoren. Kazala je da presude treba dočekati mirno i dostojanstveno te pokazati jedinstvo. Dodala je kako je potrebno istaknuti da je riječ o prvostupanjskim presudama. Prosvjedi i mogući neredi nakon te presude ništa ne mogu promijeniti u presudi generalima, rekla je.

Jedan od sudionika sastanka Josip Klemm naglasio je da udruga specijalne policije i drugi branitelji organiziraju dan uoči presude, odnosno 14. travnja mimohod potpore hrvatskim generalima u Haagu. I on je odbio mogućnost prosvjeda naglasivši da se prema presudama treba odnositi časno i dostojanstveno.

Razgovaralo se i o poštovanju Deklaracije o Domovinskom ratu te zakonu o pravima hrvatskim braniteljima za koji je rečeno da će se podići na višu razinu. Predloženo je da postane Ustavni zakon i da se na taj način ojača i te zaista omogući da se zakon u potpunosti poštuje.


Počelo hodočašće za generale u Haagu

U počast hrvatskim generalima, kojima će se u petak izreći presuda, jutros su iz Pakoštana na trodnevno hodočašće do Knina krenuli članovi braniteljske Udruge Lučonoše Domovinskoga rata. Tri dionice po 30 kilometara, za svakog optuženoga generala, hodočastit će branitelji Ante Duvnjak i Ante Nadomir Tadić-Šutra. Na pojedinim dijelovima pridružit će im se branitelji iz Benkovca, Kistanja i Knina.

Želimo upravo dan prije presude generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku učiniti jedan mali korak prema cilju koji svi očekujemo toliko željno, a to je oslobađajuća presuda. Mi znamo da su oni pravednici i da će, ako Bog da, u petak ugledati svjetlo slobode koje su zajedno s braniteljima podarili Hrvatskoj i hrvatskome narodu, poručio je uoči samoga hodočašća Tadić-Šutra.

U Knin bi trebali stići u četvrtak oko 23 sata te na tvrđavi sudjelovati u molitvenom bdijenju koje će predvoditi šibenski biskup - monsinjor Ante Ivas. Pod nazivom Molitva za Antu i suuzničku braću na kninskoj tvrđavi održat će se i kulturno-umjetnički program.