Generali očekuju oslobađajuću presudu

Uoči presude trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, njihovi odvjetnici su izjavili:

Umirovljeni hrvatski general Ante Gotovina, jedan od najistaknutijih hrvatskih zapovjednika, smiren je i optimističan uoči izricanja presude Haškog suda u petak te kao i svi mi i očekuje oslobađajuću presudu, rekao je za Hinu njegov odvjetnik Luka Mišetić.

Bivši zapovjednik Zbornog područja Knin, general Ivan Čermak očekuje da će odluka sudskog vijeća o optužbama kojima ga Haški sud tereti za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje pokazati da je njegova obrana bila dosljedna i da za ta djela nije kazneno odgovoran, doznaje se od njegove bivše braniteljice Jadranke Sloković.

General Mladen Markač, koji u će u petak doznati hoće li iz haškog pritvora izaći kao slobodan čovjek ili će u njemu ostati, dočekuje presudu mirno, stabilnog zdravstvenog stanja, ali ga na dan izricanja presude sigurno očekuje veliki stres, izjavio je za Hinu Markačev odvjetnik Goran Mikuličić.

Može li se naslutiti presuda?


Haški sud objavit će u petak presudu u predmetu protiv trojice hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača. Optuženi su za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj.

303 dana suđenja i 145 svjedoka

Tužiteljstvo traži za Gotovinu kaznu od 27 godina zatvora, Čermaka 17 godina i Markača 23 godine. Čitanje presude možete pratiti u prijenosu na Prvom programu HTV-a u petak, 15. travnja, od 10.30, kada počinje specijalna emisija.

Također pogledajte specijalnu emisiju na HTV-u 1 u 20.10 u kojoj će se također razgovarati o presudi.

Obrana generala Gotovine zatražila je od sudskog vijeća da izda hitan nalog Tajništvu suda kojim će se za potrebe obrane na izricanju presude u petak osigurati uobičajenih 18 mjesta u sudnici umjesto 12 koji je sada predviđen.
U podnesku se objašnjava da je Tajništvo jednostrano i bez objašnjenja odlučilo smanjiti broj mjesta u dijelu dvorane rezerviranom za obranu. Ističe se da bi pravnici i suradnici koji su radili na predmetu trebali imati priliku biti na presudi koja je kulminacija njihova višegodišnjeg rada na slučaju Gotovina. 

Pročitajte sve o suđenju generalima.