Biografija Mladena Markača

General Mladen Markač rođen je 8. svibnja 1955. u Đurđevcu. Godine 1981. diplomirao je na Sveučilištu u Zagrebu te je nakon odsluženog vojnog roka pristupio policijskim snagama Ministarstva unutrašnjih poslova tadašnje SFRJ.

Godine 1990. bio je suosnivač policijske postrojbe za posebne namjene koja je ubrzo postala Antiteroristička jedinica Lučko. Njezinim zapovjednikom imenovan je 1991.

Tadašnji predsjednik Franjo Tuđman imenovao ga je 1994. pomoćnikom ministra unutarnjih poslova, čime je Markač postao zapovjednikom Specijalne policije MUP-a. Na toj poziciji proveo je vojnoredarstvenu operaciju Oluju.


Optužba tužiteljstva

Prema optužnici, Markač je imao stvarnu kontrolu nad svim specijalcima koji su sudjelovali u spomenutoj operaciji i drugim akcijama na tom području. Tužitelji za njega traže kaznu od 23 godine zatvora.


Tvrdnja obrane

Markač je časna osoba koja je najbolje godine svoga života provela s jednim ciljem, a to je obrana domovine i njezine demokracije, rekao je u završnim riječima pred ICTY-em njegov odvjetnik Goran Mikuličić tražeći oslobađajuću presudu. Siguran sam da smo učinili sve te da smo pokazali da koncept zločinačkog poduhvata ne stoji, među ostalim je naglasio.

Markač boluje od dijabetesa i presudu, tri godine nakon početka suđenja, čeka u pritvoru ICTY-a u Scheveningenu. Sudu se dobrovoljno predao u ožujku 2004. godine.