Miroslav Lilić "Bez reprize"

Miroslav Lilić je u hotelu Sheraton predstavio autobiografiju Bez reprize. U knjizi govori o iskustvima iz bogate novinarske karijere te prepričava anegdote iz privatnog i poslovnog života.

Dugogodišnji novinar, urednik i voditelj HTV-a bio je zaštitno lice Dnevnika potkraj 70-ih godina, za što je tri godine zaredom dobivao nagradu JRT-a za najbolji Dnevnik u tadašnjoj Jugoslaviji. Bio je voditelj i jedan od idejnih začetnika programa Za slobodu tijekom Domovinskog rata, koji smatra najvažnijim projektom TVZ-a i HRT-a.

Bogato 40-godišnje televizijsko iskustvo sažeo je u knjigu punu pikanterija iz poslovnog, ali i privatnog života. Predstavio je više od 300 likova s političke i društvene scene od sedamdesetih godina do danas pa ne čudi što je knjiga već proglašena pravom senzacijom. Tekstovi s diktafona pisani su i prepravljani pune dvije godine. U knjizi je pobrojio dane provedene u birtiji i dobio godine, cigarete zbrojio u milijune, a najveću strast - vino u umirovljeničkim danima odlučio je proizvoditi... doduše, crno. Iako pije bijelo. Baš u svojem stilu. Knjigu su uredili novinari Paula Bobanović i Boris Rašeta.

Uz autora su na promociji bili Mani Gotovac, Renato Baretić, Đelo Hadžiselimović i Drago Glamuzina te predsjednik Republike Ivo Josipović.

Glamuzina je ocijenio kako je Lilićeva autobiografija društvena kronika zadnji četiri desetljeća života u Zagrebu.

Knjiga je spomenik o novinarskom radu, rekao je Baretić dodavši kako se u Lilićevim uspomenama može naći bezbroj dokaza da novinarstvo ne može postojati bez kreativnosti i stila kao ni bez kolegijalnosti i odanosti redakciji.

Hadžiselimović smatra kako je Lilić svjedok, a u mnogim prijelomnim događajima i aktivni sudionik vremena koja su nas obilježila od Hrvatskog proljeća do Domovinskog rata. Knjiga je autobiografija i ispovijed, a ponajviše svjedočanstvo iz prve ruke o nekim ljudima i vremenima, rekao je Hadžiselimović dodavši kako će ona od zaborava sačuvati događaje o kojima već sad postoje oprečna tumačenja.

Za Mani Gotovac Lilićeva knjiga je pozornica u kojoj su likovi novinari i urednici. Lilić želi život ovoga trenutka, sada i ovdje pa zato ne bi mogao glumac, njegov se život ne može ponoviti ili kao u kazalištu ostaviti za sutra, rekla je dodavši kako je intenzivan život po danu, a osobito po noći, osnovna poruka knjige.

U prvom videoprilogu pogledajte njegovo živopisno gostovanje u Hrvatskoj uživo, usporedbe Dnevnika nekad i sad i jedinstven način zbrajanja radnih sati i nakon posla, u ležernijoj ugostiteljskoj atmosferi, koja je često bila kreativnija od uredske.

U drugom videoprilogu pogledajte predstavljanje autobiografije.