Izetbegović i Josipović riješili nesporazume

Gradilište Islamskoga kulturnog centra u Rijeci posjetili su večeras predsjednik Ivo Josipović i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, gdje su ih predstavnici Medžlisa Islamske zajednice u Rijeci obavijestili o tijeku gradnje.

Islamski centar, drugi u Hrvatskoj, gradi se na Rujevici, na površini od gotovo 11 tisuća četvornih metara, prema idejnom rješenju akademskog kipara Dušana Džamonje.

Kamen temeljac postavljen je 3. listopada 2009, radovi su počeli 12. ožujka prošle godine, a svečano otvorenje očekuje se u listopadu. Ukupna vrijednost investicije je 49 milijuna kuna, a kada bude dovršen, njime će se služiti desetak tisuća muslimana Primorsko-goranske, Zadarske i Ličko-senjske županije.


Razjašnjen nesporazum oko intervjua

Predsjednik Josipović i Bakir Izetbegović prije posjeta Rijeci susreli su se u Bihaću te tom prigodom riješili nesporazume izazvane nepreciznim tumačenjem Josipovićeva intervjua Reutersu. Mislim da je i gospodin Izetbegović imao priliku vidjeti originalni tekst, rekao je Josipović dodajući da je priča razjašnjena.

Dvojica čelnika komentirala su na pitanje novinara i položaj Hrvata u BiH, s obzirom na nedavne izbore i teškoće u formiranje federalne vlasti. Stabilnost vlade bila bi veća da su u njoj predstavnici HDZ-a, rekao je Izetbegović ocijenivši da je upravo HDZ odbacio ponudu međunarodne zajednice da sudjeluje u osnivanju vlade.

Josipović je istaknuo kako Hrvatska ne ulazi u unutarnje stvari BiH, ali joj je stalo do poštovanja načela jednakopravnosti svih naroda.

Dvojica čelnika su s čelnicima Unsko-sanskog kantona razgovarala o nekoliko gospodarskih projekata za koje su zainteresirane obje zemlje - unskoj pruzi, otvaranju novih graničnih i malograničnih prijelaza te plinofikaciji.