Muzej prekinutih veza u Buenos Airesu

Zagrebački Muzej prekinutih veza predstavio se prvi put u Južnoj Americi izložbom u Kulturnom centru Borges u Buenos Airesu. Izložba će se moći pogledati do nedjelje, 1. svibnja. Uz dio postava prikupljenog na dosadašnjim gostovanjima muzej će izložiti i nove donacije iz Argentine.

Muzej prekinutih veza jedan je od 34 europska muzeja iz 15 zemalja nominiranih za prestižnu nagradu Europski muzej godine, koja će biti dodijeljena 21. svibnja u njemačkom gradu Bremerhavenu.

Muzej je pokrenut 2006. u Zagrebu, a od tada gostuje po svijetu kao putujuća izložba. Od listopada prošle godine nalazi se na stalnoj adresi u prizemlju Kulmerove palače na Gornjem gradu u Zagrebu.

Cilj mu je kreirati prostor "zaštićenog sjećanja" za očuvanje materijalne i nematerijalne emotivne baštine prekinutih veza. Na 300-tinjak četvornih metara izloženo je oko stotinu predmeta anonimnih donatora iz cijeloga svijeta. Svaki se izložak sastoji od predmeta, koji variraju od bizarnih do banalnih te intimne, bolne ili duhovite ljubavne priče koja je uz njih napisana na hrvatskom i engleskom jeziku.