Hrvatska očekuje pravednu presudu

Dan uoči presude trojici hrvatskih generala u Haagu su se okupili branitelji, rodbina i mnogobrojni novinari. Presuda će biti objavljena u 11 sati, a sudnica je rezervirana gotovo tri sata za izricanje presude.

Izricanje presude generalima možete pratiti uživo u sutrašnjoj specijalnoj emisiji u 10.30 na Prvom programu HTV-a. Osim izravnog uključenja u hašku sudnicu, naši reporteri pratit će reakcije u zemlji i inozemstvu, a sve će komentirati i relevantni gosti. HTV priprema i specijalnu emisiju o haškim presudama, koja je na programu nakon Dnevnika, u 20.10.

Tri godine nakon početka suđenja hrvatska javnost s nestrpljenjem očekuje presudu generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču. Izreći će je sudac Alphons Orie, poznat po visokim presudama. Generalima u prilog ne ide ni statistika: Haški sud od 125 optuženih osoba, oslobodio je samo 12.


Što onda očekivati?

Očekivati možemo doslovno - sve! Nizozemski sudac Orie, koji vodi tročlano Sudsko vijeće u slučaju Ante Gotovina i ostali, voli pribjegavati presudama blizu gornje granice zatraženih kazni. Vrhunski je pravnik s velikim iskustvom, što nije čest slučaj među sucima Haškog suda. Izvrsno je pripremljen za ovo suđenje koje je trajalo 303 radna dana i, što je iznimno bitno, ne pada pod utjecaj Tužiteljstva pa će s te strane presude trojici generala sigurno biti utemeljene i stručne.

No kakva god ona bila, sutrašnja je presuda prvostupanjska, a haška je praksa da se na takve presude učestalo žale - bilo branitelji bilo tužitelji ili i jedni i drugi. Do odluke o žalbi i drugostupanjskoj presudi može proći još godina, pa i godina i pol.

Naravno, najbolja verzija za hrvatske generale jest oslobađajuća presuda, u moguće izrečene zatvorske kazne uračunava se vrijeme provedeno u pritvoru - u praksi, ako je time već premašeno dvije trećine kazne, uvjetno se puštaju na slobodu.

O atmosferi u predvečerje izricanja presude i stanju u kojem je čekaju optuženi, s kojima su danas bili njihovi branitelji, uskoro pogledajte u videoprilogu.


Hrvatska je učinila sve

Dakle, kakva će presuda biti, teško je prognozirati. Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je da od Međunarodnoga kaznenog suda u Haagu, kao i cijela Hrvatska, očekuje pravednu presudu hrvatskim generalima.

Na pitanje novinara je li Hrvatska učinila sve da dokaže istinu o Domovinskom ratu, premijerka je odgovorila: Svakako, donijeli smo u parlamentu deklaraciju o Domovinskom ratu, koji je bio pravedan obrambeni i osloboditeljski, a koja obvezuje sve da čuvaju istinu o Domovinskom ratu i dostojanstvo branitelja.

Više o generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču pogledajte na posebnoj internetskoj stranici HRT-a (biografije, ratni put, suđenje, optužnica, izricanje presude).