Mimohod potpore i misa za generale i branitelje

Skup potpore Hrabra srca, uzdignute glave, molitvom za hrvatske branitelje i generale koji organiziraju pripadnici specijalne policije, gardijskih postrojba, dragovoljci i stradalnici Domovinskog rata počeo je u 17 sati u Šarengradskoj ulici pokraj Cibone u Zagrebu.

U znak potpore generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku okupilo se oko 1500 bivših pripadnika specijalne policije i gardijskih brigada iz Domovinskog rata, koji su u mimohodu krenuli iz Šarengradske pa dalje Savskom i Frankopanskom ulicom te Trgom bana Josipa Jelačića. Okupili su se ispred zagrebačke katedrale na Kaptolu. Nosili su zastave svojih ratnih postrojba, a skup je osiguravala policija. Branitelji su od 18 sati u katedrali na misi za sve hrvatske generale.

Prema riječima Roberta Hasije, dopredsjednika Udruge specijalne policije, cilj ovog mimohoda je pokazati jedinstvo jer je, kako kaže, dio javnosti uvjeren je da su branitelji razjedinjeni. Ovo je jedini ispravni način da nešto napravimo, dodao je. Govoreći o sutrašnjoj presudi njihovu ratnom zapovjedniku generalu Mladenu Markaču, naglasio je kako će svaka druga presuda osim oslobađajuće za njih biti poraz. Mi ćemo presude prihvatiti, a nadamo se da će u drugom stupnju biti onakve kakve trebaju biti, a to znači da oni, generali, moraju biti oslobođeni. Ovaj mirni mimohod je jedini ispravan način da pomognemo generalima i ne možemo im pomoći na bilo koji drugi način. Vlada je ta koja treba pomoći generalima, izjavio je Hasija.

Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm rekao je da je ovaj mimohod moralni čin i da je riječ o mirnoj potpori hrvatskim generalima pred sutrašnju presudu u Haagu. Odbio je svako politiziranje tog skupa rekavši da su se branitelji i bivši specijalci okupili u miru i molitvi u znak potpore hrvatskim generalima.


Prosvjedni skup branitelja u subotu

Braniteljske udruge organiziraju prosvjedni skup i u subotu, 16. travnja, u 12 sati na Trgu bana Jelačića pod motom Za domovinu. Predstavnici udruga ne nadaju se oslobađajućoj presudi za generale Antu Gotovinu, Ivana Čermaka i Mladena Markača. Kažu da očekuju eksploziju narodnog nezadovoljstva, ali apeliraju na mirno okupljanje. Aktualnu politiku nazvali su izdajničkom i podaničkom. Smatraju da se procesuiranje branitelja neće zaustaviti.

Inicijator subotnjeg skupa Željko Sačić rekao je u Dnevniku 3 da nisu dobro došli oni koji žele nerede jer branitelji samo žele poslati svoje poruke. Ističe da bi Tihomir Purda i danas čamio u zatvoru da branitelji nisu digli glas.


Ministar Ivić o presudi generalima

Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić na novinarske upite kakvu presudu očekuje za hrvatske generale na Haškom sudu, odgovorio je kako je po prirodi optimist. No pričekajmo sutrašnji dan i vidjet ćemo, dodao je.

Ono što je ključno i bitno i što treba posebno naglasiti jest da to nije nikakva konačna presuda bez obzira na to bila oslobađajuća ili osuđujuća. Haško tužiteljstvo će se žaliti ili će to učiniti odvjetnički timovi, izjavio je Ivić nakon sjednice Vlade novinarima okupljenima ispred Banskih dvora.

Na upit kako komentira najavljene braniteljske prosvjede ministar Ivić je odgovorio kako je demokratsko pravo svakog u državi da prosvjeduje. Odgovarajući na upit koriste li ili štete takvi prosvjedi Hrvatskoj i generalima, Ivić je podsjetio kako su generali preko svojih odvjetničkih timova pozvali na mir i dostojanstvo te da se ne prosvjeduje, a posebice da se njihova imena ne koriste za skupljanje političkih poena.