Izricanje presuda Gotovini, Čermaku i Markaču

Nešto nakon 11 sati na Haškome sudu započelo je ročište na kojem će sudsko vijeće izreći presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču. Optuženi su za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj. 

Sudsko vijeće danas zasjeda kako bi izreklo presudu u predmetu tužitelj protiv Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača. Vijeće će iznijeti sažetak svojih zaključaka, kazao je otvarajući ročište predsjednik sudskog vijeća Alphons Orie.

Sudac Orie je rekao kako je Vijeće ICTY-ja došlo je do zaključka da je postojao međunarodni oružani sukob. Članovi HV-a i specijalne policije počinili su ratne zločine nad civilnim stanovništvom, pljačke i razaranja. Granatiranje Knina, Benkovca, Gračaca i Obrovca 4. i 5. 8. 1995. je napad i na civile i civilne objekte. Došlo je do deportacije i progona stanovništva. Optuženi nastupaju u udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem trajnog uklanjanja srpskog stanovništa iz tzv. Krajine. U tome su bili i Tuđman, Šušak, Červenko i ostali visokorangirani dužnosnici vojno-političkog vrha, rekao je.

Sudsko je vijeće zaključilo kako je Gotovina bio zapovjednik 'sektora Split' i zapovjedao svim jedinicama. Jedinice vojne policije također su bile podređene zapovjedništvu generala Gotovine i radili su redovite policijske zadatke. Procesuiranje kaznenih djela nije bilo isključeno iz djelokruga Gotovinina djelovanja. Gotovina je u Kninu i Obrovcu naredio nezakonit napad na civile i civilne objekte, što je važno u provođenju udruženog zločinačkog pothvata. Gotovina je sudjelovao na brijunskom sastanku gdje se planirala akcija Oluja. Gotovina je propustio spriječiti i kazniti kaznena djela koja su prema Srbima činili njegovi potčinjeni, rekao je Orie.

S druge strane, Vijeće nije utvrdilo da je general Čermak bio član udruženog zločinačkog pothvata. Sudsko vijeće je utvrdilo da je general Čermak imao utjecaja nad civilnom i vojnom policijom, ali ne da je bio zadužen za provođenje reda i mira. Nije imao ovlasti izvan kruga svojih podčinjenih u zbornom mjestu, koji nisu počinili nikakve zločine, rekao je Orie. Orie kaže da dokazima nije ustanovljeno da je Čermak znao da će njegove aktivnosti pridonijeti naseljavanju Krajine Hrvatima umjesto Srba. No, utvrđeno je da je Čermak prikrivao zločine počinjene u Gruborima. No, s iznimkom ovoga optužba nije dokazala da je Čermak poticao zločine nad Srbima. Vijeće je zaključilo da dokazima nije ustanovljeno da je bio član udruženog zločinačkog pothvata, rekao je Orie.

Haški sud je utvrdio da je hrvatski general Markač bio član udruženog zločinačkog pothvata, da je imao sveukupnu kontrolu nad snagama specijalne policije, da je zapovjedio granatiranje Gračaca, znao za sudjelovanje svojih podčinjenih u izvršenju kaznenih djela razaranja, pljačke i ubojstava te da nije učinio ništa da nađe počinitelje, kazni ih i spriječi nastavljanje zločina.

Sud je prije najavio da će sudnica I biti rezervirana gotovo tri sata za izricanje presude. U sudskom vijeću su uz Nizozemca Orija i Latvijac Uldis Kinis i Elisabeth Gwaunza iz Zimbabvea.

U sudnici su uz trojicu generala bili i njihovi braniteljski timovi prevođeni Lukom Mišetićem, Gregorijem Kehoom i Payamom Akhavanom za generala Gotovinu, Steven Kay i Gillian Higgins za generala Čermaka i Goran Mikuličić i Tomislav Kuzmanović za generala Markača. Na suprotnoj strani sudnice je tužiteljski tim na čelu s Alanom Tiegerom. Ročište u Haagu prate brojne novinarske ekipe, a u sudskoj galeriji su i članovi obitelji i prijatelji trojice generala.


Suđenje je počelo 11. ožujka 2008. U 303 radna dana suđenja tužiteljstvo je izvelo 81 svjedoka, a obrane 57. Tužitelji za Gotovinu traže 27 godina kazne, za Markača 23, a za Čermaka 17 godina. Branitelji su pozvali na oslobađanje optuženih.

Više o generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču pogledajte na posebnoj internetskoj stranici HRT-a (biografije, ratni put, suđenje, optužnica, izricanje presude).