Presuda dočekana sa zvižducima i negodovanjem

Tri godine nakon početka suđenja hrvatska javnost dočekala je presude trojici generala. Ante Gotovina proglašen je krivim kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata i to po devet točaka optužnice. Osuđen je na 24 godine zatvora. Ivan Čermak oslobođen je po svim točkama optužnice i odmah se pušta na slobodu. Mladen Markač proglašen je krivim kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata i to po devet točaka optužnice. Osuđen je na 18 godina zatvora.

Presuda generalima Gotovini, Čermaku i Markaču

Povicima nezadovoljstva i psovkama sudionici skupa na Trgu bana Jelačića dočekali su presude generalima. Za vrijeme čitanja presude sudionici skupa su u tišini i često u nevjerici pratili riječi suca koji je obrazlagao presudu. U jednom trenutku čak je i isključen službeni prijevod Haškog suda uz obrazloženje ne želimo slušati ovu srpštinu. Nakon izricanja presude sudionici skupa na pozornicu su iznijeli veliki transparent na kojem je pisalo Hrvatski izdajnici: Mesić, Sanader, Pusić, Josipović, Kosor, Šeks, Bajić, Račan te veliki portret generala Gotovine.

Posljednji zapovjednik obrane Branko Borković Mladi Jastreb pozvao je građane na dostojanstvo. Ako nam je ikada trebalo jedinstvo nakon 90-ih, onda je to danas, rekao je. Istaknuo je da je ovo bila presuda hrvatskoj državi.

Presuda je prvostupanjska, a haška je praksa da se na takve presude učestalo žale - bilo branitelji, bilo tužitelji ili i jedni i drugi. Do odluke o žalbi i drugostupanjskoj presudi može proći još godina, pa i godina i pol.


Trusić najavio nove akcije


Čelnici pokreta "Stop progonu hrvatskih branitelja" najavili su nakon skupa na Trgu bana Josipa Jelačića da će u iduća tri dana predstaviti svoje buduće akcije te traže trenutnu ostavku hrvatske Vlade i raspisivanje parlamentarnih izbora.

Predsjednik tog pokreta Zvonimir Trusić ponovio je ranije tvrdnje kako od danas u Hrvatskoj ništa nije isto. Izrazivši ogorčenje zbog presude generalima, najavio je kako će za nekoliko dana pokret "Stop progonu hrvatskih branitelja" hrvatskoj javnosti pojasniti svoje buduće poteze. Jedan od čelnika pokreta Natko Kovačević ocijenio je da je istina izišla na vidjelo dodavši kako više nema mjesta laži te da od danas počinjemo živjeti u istini.


Branitelji ispred središnjica HDZ-a i SDP-a

Nekoliko stotina prosvjednika se nakon braniteljskog skupa okupilo pred središnjicom HDZ-a uzvikujući parole protiv HDZ-a i vlasti poput HDZ lopovi, Izdaja.

Nakon HDZ-a branitelji su se uputili u prosvjednu šetnju gradom pjevajući domoljubne pjesme i uzvikujući parole potpore hrvatskim generalima Uz njih smo.

Ispred središnjice SDP-a izvikivali su Isti ste ko HDZ, Gdje je sada oporba, Izdaja izdaja, Zašto nas se bojite, nakon čega su se vratili nazad na trg. Ondje su nastavili mirno prosvjedovati. Prosvjed osiguravaju pripadnici interventne, temeljne i specijalne policije.

Mimohod potpore i misa za generale i branitelje

Pakoštane - šok i nevjerica

Šok, nevjerica i suze zavladali su Pakoštanima nakon izricanja presude generalu Gotovini. Oko 200 njegovih sumještana okupilo se u kafićima na rivi kako bi pratili izricanje presude Haaškog suda, a komentiraju da je presuda posljedica političkih igara kojima se u najcrnji kontekst pokušava dovesti uloga Ante Gotovine u Domovinskom ratu. Presudu su dočekali dostojanstveno i bez izgreda.

Zadarski dožupan Stanko Zrilić nije krio razočaranost presudom generalu, a novinarima je rekao da je ona sramota za međunarodno pravosuđe. Ovo je šok za svakog domoljuba. Optužbom za udruženi kriminalni pothvat na čelu s tadašnjim predsjednikom države Franjom Tuđmanom sud je osudio hrvatsku državu, zaključio je Zrilić.


Poštovat ćemo Gotovininu želju da sve prođe dostojanstveno

I Zadrani su s nevjericom dočekali presudu hrvatskim generalima, no većih skupova ni organiziranih događaja nije bilo. Nije bilo ni izgreda, osim što je jedan 53-godišnjak na zadarskome Narodnom trgu razbio izlog bivšeg kina Pobjede te se izrezao razbijenim staklom.

Predsjednik UHDDR-a Zadarske županije i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Ante Marinac u suzama je rekao da je ta presuda veliki poraz za hrvatsku državu i svega onoga na čemu je ona stvorena. Pozvao je hrvatsku vlast da se počne pridržavati Deklaracije o Domovinskom rat. Jer, da su je se pridržavali, do ovakve presude ne bi ni došlo, istaknuo je.

Dodao je da će branitelji poštovati želju svojega generala Ante Gotovine da sve ovo prođe dostojanstveno.

Jutros je na zadarskom mostu u uvali Jazine osvanuo veliki transparent s natpismom Generale, čekamo tvoju zapovijed.

Više o generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču pogledajte na posebnoj internetskoj stranici HRT-a (biografije, ratni put, suđenje, optužnica, izricanje presude).
Čelnici Splitsko-dalmatinske županije, grada, branitelji i predstavnici stranaka razočarani su presudom Haškog suda. Splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader izrazio je duboku razočaranost presudom te očekivanje da će u žalbenom postupku oni biti oslobođeni krivnje.