Gotovini 24, Markaču 18 god., Čermak oslobođen

Hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača Haški sud proglasio je krivima i osudio na 24 i 18 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj. Generala Ivana Čermaka oslobodio je odgovornosti i naložio njegovo trenutačno puštanje na slobodu.

Specijalna emisija HTV-a o haškim presudama

Sud je Gotovinu i Markača proglasio krivima kao sudionike udruženog zločinačkog pothvata te za djela progona, deportacije, pljačke, razaranja, ubojstva, nečovječna djela i okrutno postupanje, a oslobodio ih je odgovornosti za prisilno premještanje.

Presude je pročitao sudac Alphons Orie. U videoprilogu pogledajte izricanje presuda. Trojica generala mirno su saslušali sažetak presude, a ni nakon izricanja nisu pokazivali nikakve emocije. Jedino se u galeriji za posjetitelje prolomio uzvik nevjerice.

Riječ je o prvostupanjskim presudama, a haška je praksa da se na takve presude učestalo žale - ili branitelji, ili tužitelji ili i jedni i drugi. Do odluke o žalbi i drugostupanjskoj presudi može proći još jedna godina, pa i godina i pol.


Odvjetnici najavili žalbe

Odvjetnik generala Gotovine, Luka Mišetić izrazio je razočaranje odlukom suca Oriea te najavio žalbe. Istaknuo je kako je obrana naivno vjerovala da će sudac Orie presudu temeljiti na činjenicama i zakonu. Rekao je kako su Oriejeve presude do sada uvijek bili ili u cijelosti ili barem djelomično ukinute, pa se nada da će tako biti i s ovom današnjom.

I Markačev odvjetnik Goran Mikulićić izrazio je nezadovoljstvom presudom te najavio žalbu.

Odvjetnik generala Čermaka Steven Kay izrazio je olakšanje zbog oslobađajuće presude njegovu branjeniku te uputio izraze poštovanja Gotovini i Markaču. General Gotovina je ponosno napustio sudnicu, rukovao sam se s njim i rekao mi je 'ne brini', izjavio je Kay.


Tužitelji tražili veće kazne, presudu će prvo proučiti

Ured tužitelja Haškog suda namjerava najprije proučiti i analizirati prvostupanjsku presudu trojici hrvatskih generala i onda odlučiti hoće li se žaliti na nju, izjavio je Frederick Swinnen, posebni savjetnik glavnog tužitelja Sergea Brammertza.

Prema pravilima Suda, žalba se može najaviti u roku od 30 dana, a još dodatnih 75 dana na raspolaganju je za sastavljanje žalbe.

Suđenje je počelo 11. ožujka 2008. U 303 radna dana suđenja tužiteljstvo je izvelo 81 svjedoka, a obrane 57. Čermak i Markač u pritvoru su Haškog suda od 11. ožujka 2004., a Gotovina od 10. prosinca 2005. godine.

Tužitelji su za Gotovinu tražili 27 godina zatvora, za Markača 23, a za Čermaka 17 godina. Branitelji su tražili oslobađajuće presude.

Više o generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču pogledajte na posebnoj internetskoj stranici HRT-a (biografije, ratni put, suđenje, optužnica, izricanje presude).