Neprihvatljive teze o udruženom zločinačkom pothvatu

Presuda Haškoga suda, koji je generale Antu Gotovinu i Mladena Markača proglasio krivim i osudio na kazne zatvora od 24 i 18, dok je generala Ivana Čermaka oslobodio, izazvala je burne reakcije u Hrvatskoj.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare premijerka Jadranka Kosor je rekla kako presuda koja je danas izrečena nije pravomoćna. Pred nama je žalbeni postupak. Prvostupanjsko vijeće je utvrdilo da je Hrvatska djelovala u udruženom zločinačkom postupku a to je za Vladu RH  neprihvatljivo. Učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bi se kvalifikacija udruženog zločinačkog pothvata poništila, istaknula je premijerka. 

U životu pojedinaca i naroda postoje trenuci koje je teško prihvatiti. Naše stajalište o karakteru operacije Oluja vrlo je jasno - bila je to legitimna operacija s ciljem oslobođenja područja. Svaka naša reakcija se u ovom trenutku pomno prati i mjeri. Međutim, želim reći ono što vjerujem da osjećaju svi hrvatski građani - mi se istine ne bojimo, ponosni smo na sve koji su omogućili da danas budemo slobodna država. Hrvatima želim zahvaliti što i u ovim trenucima pokazuju dostojanstvo. Uvjerena sam da ćemo i u ovoj situaciji pokazati jedinstvo i iskazati našu vjeru u hrvatsku budućnost, rekla je Kosor.


Izvanredna sjednica Vlade

Potom je Vlada održala izvanrednu sjednicu na kojoj je bio i predsjednik Repubike Ivo Josipović. Razmatrani su budući pravni koraci.

Nakon izricanja nepravomoćne presude Međunarodnog kaznenog suda u predmetu protiv hrvatskih generala Gotovine, Čermaka i Markača, Vlada Republike Hrvatske ističe kao neprihvatljive izrečene teze o udruženom zločinačkom pothvatu, a vezano uz vojno-redarstvenu akciju "Oluja" koja za Republiku Hrvatsku predstavlja legitimnu obrambenu akciju poduzetu u cilju oslobođenja državnog teritorija, ističe se u priopćenju Vlade objavljenom na internetskim stranicama.

Vlada prihvaća zaključke iz Studije Akademije pravnih znanosti Hrvatske Teorija zajedničkog zločinačkog pothvata i međunarodno kazneno pravo izazovi i kontroverze.

Hrvatska Vlada podnijet će zahtjev za stjecanje statusa prijatelja Suda u ovom predmetu, stoji na kraju priopćenja.


Josipović: Zločinački pothvat nije postojao

Presuda dvojici generala šokirala je predsjednika RH Ivu Josipovića. Ističe kako ona neće dovesti u pitanje legalnost Domovinskog rata, a ni Oluju. Uvjeren je kako zajednički zločinački pothvat nije postojao.

Svjesni smo da je zločina bilo na svim stranama, te da brinemo o svim žrtvama, rekao je Josipović naglasivši da Hrvatska poštuje međunarodni poredak i vladavinu prava. Očekujem da će u žalbenom postupku mnoge od teza biti preispitane i osporene, rekao je Josipović i zaključio da će za nas Domovinski rat ostati pravedan


Bebić: Riječ je o političkoj presudi


Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić je za hašku presudu hrvatskim generalima rekao da je riječ o političkoj presudi Domovinskom ratu i legitimnim akcijama kojima je izborena sloboda i nezavisnost Hrvatske, naglasivši da Ante Gotovina i Mladen Markač, unatoč osuđujućoj presudi, nisu zločinci.

Očekivao je oslobađajuću presudu, a na ovu osuđujuću, iako je nepravomoćna, nužno je, istaknuo je, da Hrvatska pokaže jedinstvo i udruženim snagama stane u obranu dostojanstva Domovinskog rata prije svega pravnim argumentima, ali i političkim i svim drugim legitimnim sredstvima.

Ako Franjo Tuđman po nekima snosi odgovornost, spreman sam je snositi i ja u punoj mjeri. Dosta je više ovoga što se čini Hrvatskoj. Ne tvrdim da u Oluji nije bilo pojedinačnih zločina, ali to nije bio nikakav organizirani zločinački pothvat koji je glavna teza i temelj presude, naglasio je Bebić.


Hebrang: U Oluji nije bilo protjerivanja niti rušenja

Potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang istaknuo je da u akciji "Oluja", u kojoj je on sudjelovao, nije bilo protjerivanja, ni rušenja. Zapovijed predsjednika Tuđmana bila je sačuvati civile, ne treba mi prazna hrvatska zemlja, rekao je Hebrang.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je da njegova stranka ne priznaje inkriminaciju udruženog zločinačkog pothvata, za koju se današnjom osuđujućom presudom Haškog suda terete generali Gotovina i Markač. Naglasio je da generali ne bi dobili visoke kazne da je Hrvatska nakon operacije Oluja funkcionirala kao pravna država. Istaknuo je da je haška presuda ostavila gorak okus, da se Hrvatska našla u neugodnoj situaciji koju ne želi, ali da to državu i njezin narod neće zaviti u crno

Ponovio je, ipak, da se kvalifikaciji udruženog zločinačkog pothvata prvi i jedini otvoreno suprostavio bivši predsjednik vlade i SDP-a Ivica Račan, 2001. u dokumentu koji je upućen Haškom tribunalu.

HSLS nikada neće prihvatiti presudu o udruženom zločinačkom pothvatu. Ovo je presuda hrvatskoj državi i dokaz da je Haški sud politički sud, a krivnju za presudu snose sve vlade od 2000. nadalje, stoji u priopćenju HSLS-a.


Friščić: Suđeno je Domovinskom ratu


Suđeno je Domovinskom ratu. Zasigurno se ni jedan hrvatski rodoljub ne može složiti da je ono što je najsvjetliji dio Domovinskog rata, Oluja, kroz ovu presudu suđena kao udruženi zločinački pothvat, izjavio je predsjednik HSS-a i potpredsjednik Sabora Josip Friščić.

Ocijenio je da su odvjetnički timovi generala dobro radili, a da se haško tužiteljstvo očito nije ni trudilo dokazivati individualnu odgovornost optuženih generala.


HDSSB: Ne priznajemo hašku presudu generalima

Saborski zastupnik HDSSB-a Boro Grubišić izjavio je da njegova stranka ne priznaje osuđujuću hašku presudu generalima Gotovini i Markaču kao sudionicima udruženog zločinačkog pothvata, jer presudu smatra sramotnom. Odgovornom za nju smatra izdajničko i slugansko ponašanje hrvatske politike od 2000. godine naovamo. Katastrofalnom ocjenjuje i činjenicu da se kazne temelje na počinjenju udruženog zločinačkog pothvata. Što će naša djeca, naši unuci, hoće li Hrvatska biti država utemeljena na zločinu, da je prvi hrvatski predsjednik vođa zločinače orgaizacije, upitao je.

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić rekao je u Osijeku da ta stranka traži hitno sazivanje sjednice Hrvatskoga sabora kako bi se preispitao nastavak suradnje s Haaškim sudom te zauzimanje jasnog stajališta o nepriznavanju presude i sve moguće političke i druge mjere i aktivnosti u vezi s njezinim poništenjem.HSP pozvao Vladu na ostavku

Hrvatska stranka prava (HSP) je presudu ocijenila političkom, a ne pravnom odlukom. Smatra da su generali platili danak naivnosti hrvatskih vlasti, a Vladu je pozvala na ostavku ocjenivši kako više nema kredibiliteta jer nije zaštitila ni hrvatske interese niti rezultate Domovinskog rata.

Predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić zgrožen je haškim presudama koje generalima Gotovini i Markaču na teret stavljaju strašne optužbe. Optužbe da su i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, nekadašnji ministar obrane Gojko Šušak te pokojni general Zvonimir Červenko bili zajedno u zločinačkom pothvatu znače zapravo da je Hrvatska osuđena kao zločinačka organizacija i da je stvorena na zločinu, ustvrdio je Đakić.


HNS i HSU: Koncentrirati se na žalbeni postupak

U HNS-u, šokirani presudom hrvatskim generalima, ističu da je sada važno posvetiti se njezinu pobijanju u drugostupanjskom postupku, što poručuju i iz Hrvatske stranke umirovljenika dijeleći osjećaj razočarenja koji vlada u narodu, dok Hrvatski laburisti navode i da na Haaškom sudu osim prava i pravde, caruje politika.
Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar ocijenio je da visine izrečenih kazni Sudskoga vijeća kojemu je predsjedao Alphonse Orie, ali i obrazloženje presude hrvatskim generalima dokazuju da na Haaškom sudu, osim prava i tek pravde, caruje politika.

IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin je kazao kako Ante Gotovina i Mladen Markač odgovaraju ne zbog svojih uloga u ratu, nego zbog politike nakon rata.

Mogu se složiti da Gotovina i Markač nisu zaslužili kaznu, ali oni koji su zapalili 22 tisuće što obiteljskih što gospodarskih zgrada, a da ne govorimo o likvidacijama 600 starica i staraca, ti zaslužuju kaznu, rekao je Kajin.


B. Borković: To je presuda hrvatskoj državi

Predsjednik udruge hrvatskih veterana dragovoljaca Domovinskog rata (UHVDDR) Đuro Dečak ocijenio je da se osuđujućom presudom protiv hrvatskih generala izjednačava agresora i žrtvu kako bi se opravdala nesposobnost Europe koja je trebala zaustaviti agresiju na Hrvatsku. Uvjeren je uvjeren da su žrtvovani ljudi i zapovjednici koji sa zločinima nemaju nikakve veze.

To je presuda hrvatskoj državi, ocijenio je posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković na središnjem zagrebačkom trgu nakon prosvjeda branitelja, pozvavši na dostojanstvo, razum i zajedništvo. Smatra da su u presudi vidljive političke konotacije i da je riječ o pokušaju legalizacije tzv. krajine kao legalne tvorevine unutar Hrvatske te svojevrsnoj nagradi Srbiji za gubitak Kosova.

Svjedok haškog suda, nekadašnji pomoćnik zapovjednika ATJ Lučko, Željko Sačić šokiran je haaškom presudom i smatra to još jednom tragedijom hrvatskog naroda, dok pozdravlja oslobađajuću presudu za generala Čermaka. Sve kvalifikacije u optužnici su apsolutno neprihvatljive i prepune neistina i treba ih se pokušati pobiti, pravni temelj za to trebaju biti odluka Ustavnog suda o tome da je Oluja legitimna vojna akcija kao i saborske deklaracije o Oluji i Domovinskom ratu, kaže Sačić.


"Hrvatska je u suzama"


Republička koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata koja okuplja 18 krovnih udruga iz Domovinskog rata priopćila je da je Hrvatska u šoku i suzama te da je Hrvatska je ovom presudom ponižena i razočarana, jer Hrvatsku se danas osudilo.

Kako stoji u priopćenju, danas se optužilo Hrvatsku i njezino tadašnje državno vodstvo na čelu s dr. Franjom Tuđmanom koji je prema navodima tužiteljstva uspostavio zločinački pothvat s ciljem istrebljenja Srba, a što se je operacionaliziralo u akciji Oluja.


Udruga branitelja HRT-a ogorčena

Udruga branitelja HRT-a izrazila je ogorčenje ovakvom nepravomoćnom presudom. Osuda koja zvuči kao potpuno prepisana optužnica, bez ikakvog uvažavanja dokaza obrane, još je strašnija kad je se promatra u kontekstu ostalih presuda ovog suda, pogotovo onih u slučaju Ovčara. Ostaje nam samo nadati se da će žalbeno vijeće ispraviti nepravdu koja je nanesena generalima Gotovini i Markaču, ali i svim ostalim braniteljima i svim građanima Republike Hrvatske, stoji u priopćenju.

Više braniteljskih i drugih udruga ocijenile su da je presuda nepravedna, sramotna i prvorazredni pravosudni skandal, te da je zajednički zločinački pothvat za koji su generali optuženi izmišljotina koja će imati teške i nesagledive posljedice za budućnost hrvatskoga naroda i Hrvatske.