Veliko zanimanje stranih medija za presudu

Vijest o prvostupanjskim presudama od 24 i 18 godina zatvora za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, koje je izreklo sudsko vijeće Haškog suda, te o oslobađanju od svih optužaba generala Ivana Čermaka prenijele su mnogobrojne strane agencije i mediji.

Elektronički mediji u BiH opširno su izvijestili o presudama hrvatskim generalima, prenoseći pritom reakcije iz Hrvatske i Srbije. Presuda i reakcije na njih bile su među najvažnijim vijestima u središnjim informativnim emisijama ključnih radijskih i televizijskih postaja u toj zemlji.

Gotovina je osuđen na 24 godine zatvora, Markač na 18 godina, a Čermak je oslobođen optužbi, objavila je odmah nakon izricanja presude Slovenska tiskovna agencija (STA).

Suđenje 55-godišnjem Gotovini izazvalo je veliko zanimanje u Hrvatskoj, gdje je bivši general junak rata za neovisnost, napisala je francuska agencija AFP u poduljem tekstu u kojem je prenijela pojedinosti presuda i optužnica. France presse u zasebnom tekstu iz Zagreba objavio je da je čitanje presude putem golema ekrana na središnjem trgu pratilo tisuću osoba. Prenio je nezadovoljstvo građana, koji smatraju da je presuda politička odluka.

Konačno, mi smo se branili, a nas se drži sada odgovornima, a ne one koji su nas napali, citira AFP ženu u Zagrebu kojoj je brat ubijen u sukobima tijekom rata u Hrvatskoj.

Naši su se očevi borili za ovu Hrvatsku. Došao sam odati im počast te iskazati potporu, rekao je jedan mladić.

Vijest o presudi prenio je britanski BBC nabrajajući da je Gotovina osuđen za različite zločine uključivo ubojstva, uništavanje imovine i pljačke. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju osudio je Mladena Markača, a oslobodio Ivana Čermaka svih optužbi, a svu trojica u Hrvatskoj drže junacima, piše BBC koji je vijest prenio i u posebnom izdanju na španjolskom jeziku. BBC-jev dopisnik iz Zagreba javlja da su okupljeni građani u Zagrebu uzvicima negodovanja dočekali presude.

Britanska novinska agencija Reuters prenijela je da je UN-ov sud generala Hrvatske vojske osudio za vođenje kampanje ubojstava i deportacije 200.000 Srba iz enklave te ga osudilo na 24 godine zatvora.

Srbijanska agencija Tanjug prenijela je vijest o presudama i citirala haškog suca Alphonsa Oriea da je Gotovina bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata, koji je predvodio tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.
 
Cilj tog projekta je bio prisilno i trajno iseljavanje srpskog stanovništva iz Krajine, i naseljavanje tih prostora Hrvatima, objavio je Tanjug citirajući suca. Srbijanska agencija prenijela je i biografije trojice generala.

Španjolski dnevnik list El Mundo u online izdanju prenio je vijest o izrečenim presudama i podsjetio da je general Gotovina potkraj 2005. uhićen na španjolskom otoku Tenerife.

Tužiteljstvo je za Gotovinu tražilo 27 godina zatvora, no general je tijekom cijelog suđenja ustrajao na svojoj nedužnosti i tvrdio da je podređenima izdavao naredbe kako bi spriječio zločine protiv srpskih civila, piše El Mundo.

Vijest o presudi prenio je opsežno i španjolski dnevni list El Pais, uz reportažu iz Zagreba, gdje su izricanje presude pratili okupljeni građani. I El Pais podsjeća da su u Hrvatskoj trojica generala junaci Domovinskog rata te navodi da su Katolička crkva i Vlada danima prije presude pozivale državljane da je dočekaju dostojanstveno i u miru, prenosi Hina.