Od ogorčenosti do zadovoljstva presudom

Presudu generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku hrvatski su političari u BiH dočekali s ogorčenjem, predstavnici srpskih prognaničkih udruga s odobravanjem, a svi su mediji prenijeli obrazloženje suda da je operacija Oluja bila dio udruženog zločinačkog pothvata.

Kao čovjek sam ogorčen. Iako se radi o prvostupanjskoj presudi, teško ju je racionalno prihvatiti, rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Prema njegovoj ocjeni, presuda predstavlja samo završnu točku na političkom procesu koji se vodi protiv Hrvata i Hrvatske.

Presuda otvara crne slutnje da je cilj Hrvatsku, na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom, izjednačiti sa zločinačkim pothvatom, dodao je Čović. 


Oluja je bila legitimna akcija


Iz HDZ-a BiH priopćili su da su ovom nepravomoćnom i nepravednom osudom Hrvati krivi što su osnovali neovisnu Republiku Hrvatsku i što su se obranili u Domovinskom ratu. Iz HDZ-a 1990. ocijenili su neprihvatljivim presudu hrvatskim generalima, očekujući da će se u drugostupanjskom postupku dokazati nevinost hrvatskih generala.
 
Općepoznata stvar je da je Oluja bila legitimna oslobodilačka vojna i redarstvena akcija koja je konačno dovela do oslobađanja Republike Hrvatske. Hrvati u BiH su posebno osjetljivi na kriminaliziranje Oluje jer je ona omogućila i stvaranje pretpostavki za vojne operacije koje su dovele i do postizanja mira u Bosni i Hercegovini, naveli su iz HDZ-a 1990.


Ljubić: Politička presuda; Dodik: Presuda ruši mit o Srbima


Mnogobrojne hrvatske udruge i predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić presudu su ocijenili političkim pritiskom i presudom Hrvatskoj i Hrvatima te izrazili očekivanje da će se drugostupanjskom presudom ta nepravda poništiti.

Šokiran sam i deprimiran i ne mogu se oteti dojmu da se radi o politički determiniranoj presudi. Oluja nije bila samo legitimna vojna akcija za oslobađanje Hrvatske, nego je dovela i do zaustavljanja rata u BiH i sprječavanja brojnih žrtava, rekao je Ljubić za medije u Mostaru. Prema njegovim riječima, prvostupanjska presuda nije temeljena na činjenicama.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u komentaru novinarima u Banjoj Luci bio razmjerno suzdržan u ocjeni presude.

Činjenica je da je osuđen Gotovina koji je bio veoma blizak tadašnjem političkom i vojnom vodstvu Hrvatske, što govori o tome da se skida stereotip da su samo Srbi vodili organizirani rat, a ostali to radili pojedinačno i samo u nekim prilikama, rekao je Dodik.

Predsjednik Udruženja izbjeglih Srba iz Hrvatske Petar Džodan izrazio je zadovoljstvo time da je presuda za Oluju potvrdila kako je bila riječ o udruženom zločinačkom pothvatu na čelu s predsjednikom Tuđmanom te bivšim hrvatskim političkim i vojnim vodstvom. Džodan je iznio i očekivanje da će se pred sudovima u BiH i Hrvatskoj procesuirati nižerangirani časnici te drugi pripadnici Hrvatske vojske koji su počili zločine tijekom akcija Oluja i Bljesak.

Svi su mediji u udarnim terminima objavili da su generali Gotovina i Markač osuđeni, a general Čermak oslobođen optužbi. Sarajevski Dnevni avaz prenosi sve što se zbiva u Haagu i reakcije u Hrvatskoj, posebno ističući dio presude prema kojem je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman bio mozak zločinačkog pothvata te da se bivšeg predsjednika Stjepana Mesića u reakcijama iz Hrvatske proglašava izdajnikom.

Federalna televizija FTV iz Sarajeva uživo je prenosila izricanje presude iz Haaga, navodi Hina.