Haški sud postupio u skladu s pravom

Srbijanska radiotelevizija prenijela je vijest o presudama i istaknula kako je Haški sud utvrdio da je operacija Oluja bila udruženi zločinački pothvat, proveden s predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom na čelu, smišljen kako bi se protjeralo srpsko stanovništvo iz Krajine.

Presude je komentirao i srbijanski predsjednik Boris Tadić. Rekao je da je Haški sud postupio u skladu s pravom. Ako su kazne pravedne, imamo više šansi za pomirenje naroda, dodao je.


Reakcije na presudu u Srbiji

Među prvim reakcijama u srbijanskoj javnosti na presudu Haškog suda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču te na oslobađanje od optužbi generala Ivana Čermaka izdvajaju se ocjene voditelja srbijanskog Ureda za suradnju s Haškim sudom Dušana Ignjatovića, zamjenika srbijanskog tužitelja za ratne zločine Brune Vekarića, kao i izbjegličkih udruga Srba iz Hrvatske.

Ignjatović je ocijenio kako je presuda važna jer će pridonijeti nekoj vrsti suočavanja s prošlošću u regiji te utjecati na bolju percepciju Haškog suda u Srbiji i dovesti do boljeg prihvaćanja svih činjenica koje je taj sud utvrdio u svim drugim predmetima. Hrvatski su generali osuđeni za teške zločine i nema razloga za bilo kakva prepucavanja u regiji, niti da se o toj sudskoj odluci govori kao o velikoj pobjedi, istaknuo je. Prema njegovim riječima, ostaje nada da će obitelji žrtava i svi koji su prognani iz Hrvatske ovo doživjeti kao pravdu koju čekaju godinama. 

Vekarić je ocijenio kako će presuda hrvatskim generalima, kojom je preminuli predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman označen kao vođa udruženog zločinačkog pothvata, zasigurno imati određene implikacije na odnose Srbije i Hrvatske, ponajprije pred Međunarodnim sudom pravde. To s jedne strane daje komforniju poziciju Srbiji, dok, s druge strane, može biti korak bliže pomirenju, što bi možda bilo u krajnjoj liniji i najbolje, rekao je Vekarić. Dodao je kako se, u pravnom aspektu presude, kroz ovaj predmet pokazala snaga instituta zajednički zločinački pothvat.

Koalicija udruga izbjeglih pozdravlja odluku Haškog suda da osudi Gotovinu i Markača te prihvati stajalište iz optužnice da je riječ o udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem protjerivanja srpskog stanovništva iz Hrvatske i otimanja njihove imovine. Koalicija je, dodaje se, izrazila očekivanje da će osuđujuće presude hrvatskim generalima pridonijeti odgodi prijma Hrvatske u Europsku uniju dok se ne pronađe sveobuhvatno, pravedno i trajno rješenje imovinskih i brojnih drugih problema izbjeglih i prognanih Srba. Prema ocjeni koalicije, osuđujuće presude hrvatskim generalima su jedna od prekretnica u budućim odnosima između hrvatskog i srpskog naroda, koja će pridonijeti da se realno sagledaju uzroci i karakter rata na prostoru bivše Jugoslavije, odnosno da se odbaci konstrukcija službenog Zagreba da je Hrvatska vodila oslobodilački rat, a da su Srbi bili agresori.

Vijest o prvostupanjskim presudama za hrvatske generale prenijele su vodeće inozemne agencije i mediji.