Presuda nije ocjena Domovinskog rata

Presuda u ovom predmetu nije ocjena hrvatskog Domovinskog rata. Hrvatska je imala legitimno pravo obraniti svoju neovisnost i teritorijalnu cjelovitost. Osim toga, ICTY istražuje pojedinačne slučajeve. Njegove odluke ne predstavljaju opće povijesne ocjene pravednosti ili nepravednosti ratova u bivšoj Jugoslaviji, kaže se u priopćenju koje je nakon izricanja haške presude generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču izdalo američko veleposlanstvo u Hrvatskoj.

U priopćenju se podsjeća da su Sjedinjene Države 7. travnja 1992. priznale Hrvatsku kao neovisnu i suverenu zemlju, te eksplicitno priznale predratne republičke granice kao međunarodno priznate granice Republike Hrvatske. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda također je svojom rezolucijom iz 1993. priznalo teritorijalnu cjelovitost Hrvatske, dodaje se.

Svjesni smo da su rane još svježe i da ova presuda može potaknuti različite emotivne reakcije. Suosjećamo sa stradalnicima rata i njihovim obiteljima, te odajemo poštovanje njihovoj žrtvi. Nadamo se da će svi imati na umu važnost okrenutosti prema budućnosti i očuvanja duha tolerancije i pomirenja koji je bio temelj napretka tijekom posljednjih petnaest godina i koji je jamac da se takav tragični rat više nikada ne dogodi, kaže se u priopćenju.