Čermak: Mučno mi je zbog Gotovine i Markača

General Ivan Čermak, kojeg je Haški sud oslobodio prema svim točkama optužnice, nešto iza 18 sati sletio je vladinim zrakoplovom u zagrebačku zračnu luku Pleso. Tamo ga je dočekala premijerka Jadranka Kosor. U obližnjem hangaru razgovarali su 20-ak minuta.

Državnom vrhu neprihvatljiva teza o zločinačkom pothvatu

Potom je Čermak stao pred novinare. Izjavio je da se ne može osjećati dobro jer su još u zatvoru Ante Gotovina i Mladen Markač. Mučno mi je, rekao je i dodao da su njih dvojica stoički podnijeli presudu, ali i da su svjesni da je ovo samo prva runda. Čermak je rekao da sada treba skupiti glave skupa, vidjeti što se može učiniti da se dobije druga runda i da se njih dvojica oslobode. Kazao je da se s njima dogovorio da bude njihova produžena ruka na slobodi i da im pomaže.

Svoju oslobađajuću presudu dočekao je u šoku jer je prije njega izrečena kazna Gotovini od 24 godine. Rekao je da je presuda gotovo prepisana iz završne riječi tužiteljstva.


Na Haškom sudu izbjegao novinare

Zatvor u Scheveningenu napustio je oko 16 sati. Izašao je na poseban izlaz tako da ga okupljeni hrvatski novinari nisu mogli vidjeti, potvrdio je njegov odvjetnik Steven Kay. Uputio se prema zračnoj luci u Rotterdamu. Oko 16.30 je vladinim zrakoplovom otputovao iz Nizozemske.

Gotovini 24 godine zatvora, Markaču 18 godina

Haški sud je generala Ivana Čermaka oslobodio odgovornosti i naložio njegovo trenutačno puštanje na slobodu. Dvojica hrvatskih generala Ante Gotovina i Mladen Markač  proglašeni su krivima i osuđeni na kazne zatvora od 24 i 18 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj. Generala Čermaka oslobodio je odgovornosti i naložio njegovo trenutačno puštanje na slobodu.

Nezadovoljstvo presudom