Prosvjedi puni emocija i ogorčenja

Tisuće građana na prosvjedima u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Požegi te još nekim gradovima izrazile su nezadovoljstvo haškim presudama generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Gotovini 24 godine zatvora, Markaču 18 godina

Istodobno je u Banskim dvorima održan sastanak premijerke Jadranke Kosor s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata.

U "Veteranima mira" o implikacijama presude

Na prosvjednom skupu na zagrebačkom Trgu bana Jelačića okupilo se, prema procjenama policije, oko 10 tisuća ljudi, a prema procjeni organizatora čak 50 tisuća sudionika. Stigli su u Zagreb iz svih dijelova Hrvatske. Po kišnom i prohladnom vremenu branitelji su nosili hrvatske zastave, ali i zastave protiv Europske unije. Također, povezali su hrvatsku i američku zastavu, uz natpis Zajedno 1995. Okupljeni branitelji i građani glasno su izražavali nezadovoljstvo zbog presuda hrvatskim generalima, a na svako spominjanje političara uzvikivali su Izdaja, izdaja.

U ime Udruge hrvatskih branitelja '90.-'96. Mario Slaviček optužio je sadašnju i bivše hrvatske vlasti, nazivajući ih izdajicama i lopovima, te naglasio kako ih osuđuje za izdaju.

Na Trgu je tramvajski promet prekinut, a na pozornici su se do 15 sati smjenjivali govornici, koji su oštro kritizirali vlast, poručujući joj da mora otići. Trenutačnu ostavku Vlade okupljeni prosvjednici zatražili su zbog propusta i, kako je rečeno, evidentne nesposobnosti naših državnih i političkih dužnosnika da, na temelju propisanih ustavnih obveza i obveza proizašlih iz saborskih deklaracija i rezolucija, kao i odluke Ustavnog suda RH, učinkovito i trajno zaštite hrvatske nacionalne interese.

Prosvjednici su aklamacijom prihvatili i zahtjeve organizatora da se prekinu svi pregovori radi pristupanja Europskoj uniji. Tvrde da je Hrvatskoj zbog presuda generalima oslabljena pregovaračka pozicija pa postoji, kako navode, otvorena i realna mogućnost za neograničene ucjene eurobirokrata.

Prosvjednici traže da se srbijanski predsjednik Boris Tadić u Hrvatskoj odmah proglasi "personom non grata" zbog, kako navode, uvredljivih, podcjenjujućih, ciničnih i neprijateljskih izjava danih u povodu objavljivanja presuda Gotovini i Čermaku, a hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću uputi javna zabrana bilo kakvog kontakta s Tadićem dok se on javno ne ispriča za uvrede nanesene hrvatskom narodu i svim hrvatskim braniteljima.

Zatražili su pokretanje utvrđivanja kazneno-pravne i političke odgovornosti bivšega hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, ključnih članova stranaka nekadašnje šesteročlane koalicije te aktualnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i predsjednice hrvatske Vlade Jadranke Kosor zbog, kako navode, protuzakonitog činjenja ili propuštanja da poduzmu potrebne i dužne radnje kako bi zaštitili nacionalne interese ili pomogli odvjetničkim timovima generala.

Nezadovoljstvo presudom

Na prosvjedu koji je održan na osječkom središnjem Trgu Ante Starčevića okupilo se oko 2000 građana, koji su izrazili nezadovoljstvo i radom Haškog suda i hrvatske Vlade. Rečeno je da su oni jednako krivi za sramotnu osudu kojom je osuđena cijela Hrvatska.

Damir Buljević, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, istaknuo je kako je netko namjerno zaboravio na ubijene daljske policajce, civile, razorena sela i gradove, prognane mještane Aljmaša, Dalja, Erduta. Dodao je kako je u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata ubijeno 15.000 ljudi, tisuću se još smatraju nestalima, kroz logore u Srbiji i BiH prošlo je više od 30.000 ljudi, a 300 ih je ubijeno. Posebno je prozvao bivšega hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, za kojega je, među ostalim, rekao da jedino Crkvu mrzi više od Tuđmana.

Jučer je ponovno pregažen osječki crveni fićo, rek
ao je predsjednik osječke HVIDRA-e Miljenko Kolobarić. Mesića je nazvao veleizdajnikom. Premijerki Kosor i ostalima poručio je da su izdali nacionalne interese i cijelu Hrvatsku.

Ratni ministar MUP-a i predsjednik Hrvatske straže Ivan Vekić poručio je, među ostalim, da se veleizdajnici svoje Domovine i trebaju plašiti jer su odgovorni što se obrambeni rat sada prikazuje kao agresorski.
Prosvjedni skup bio je prepun emocija, veći broj građana je plakao. Uz fotografije generala Gotovine i Markača, prosvjednici su držali i fotografije Branimira Glavaša.

Manji incidenti u Zadru

Zbog presude Haškog suda generalima, na mirnom prosvjedu u središtu Požege okupili su se i branitelji iz Požeško-slavonske županije. Presudu su ocijenili sramotnom i poručili kako od službene politike očekuju da beskompromisno stane u obranu istine o Domovinskom ratu i o prvom predsjedniku Franji Tuđmanu. Dajući potporu generalima Gotovini i Markaču, ali i svim pritvorenim hrvatskim generalima, s glavnoga trga u Požegi oko 500 branitelja pozvalo je na mir, dostojanstvo i jedinstvo u ovim za Hrvatsku teškim vremenima.

Državnom vrhu neprihvatljiva teza o zločinačkom pothvatu

Na riječkom Mostu branitelja, u znak potpore osuđenim generalima, u 11 sati okupilo se oko 500 prosvjednika koji su u povorci prošli Korzom. Prosvjed je organizirala Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata. Jedna od poruka okupljenih je da Hrvatsku trebaju voditi ljudi dostojni žrtava hrvatskog naroda.

Sramotna je bila uloga bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, koji je sve učinio kako bi se pokojni predsjednik Franjo Tuđman i hrvatski generali optužili za udruženi zločinački pothvat. Trebamo navesti i to da sigurno do ovakvog suda ne bi došlo da nije tada pravnik Ivo Josipović, koji je onda bio prijatelj s Ivicom Račanom, odustao od tužbe i doslovno Bljesak i Oluju predao Haagu, poručio je predsjednik Udruge Mile Biondić.

Vojna je operacija bila opravdana

U Splitu, na Rivi, udruga Volim Hrvatsku organizirala je skup potpore osuđenim i progonjenim generalima i braniteljima. Okupilo se, ovisno o izvorima, između nekoliko stotina i nekoliko tisuća prosvjednika. Među njima je bio splitski gradonačelnik Željko Kerum, koji je sudjelovao u jedinom incidentu na skupu - naguravanju s jednim mlađim prosvjednikom. 

U blizini bine na Rivi bio je istaknut višemetarski tarnsparent s natpisom Stop progonu branitelja, prosvjednici su nosili hrvatske zastave, neki portrete Ante Gotovine. Za vrijeme prosvjeda preko razglasa su puštane domoljubne pjesme.

Aktivistica udruge Volim Hrvatsku Ivanka Polić, koja se predstavila i kao sudionica Domovinskog rata na ličkom bojištu, u svojem je govoru oštro kritizirala državne čelnike. Više je puta spomenula i bivšega predsjednika Stjepana Mesića, zamjerivši mu što je otvorio arhiv i predao dokumente Haškom sudu. Takav Mesićev postupak Polić je nazvala veleizdajom zbog koje se gubi glava pa se, kako je rekla, zbog toga Mesiću mora suditi. Na spominjanje Mesićeva imena, nazočni su uzvikivali Mesiću, cigane. Aktivistica udruge Volim Hrvatsku Kristina Ćurković s bine je molila Slava Ocu, a u molitvi su je slijedili nazočni. 

Prosvjed ne podupire splitska Hvidra, čiji je predsjednik Mario Tomasović neslužbeno za ponedjeljak najavio konferenciju za novinare. Tada će najaviti daljnje aktivnosti.

Hrvatska zastava na Marjanu spuštena je na pola koplja, a odgođena je praizvedba komične opere Maršal u splitskom HNK.