Vlada odlučna srušiti presudu

Kvalifikacija o zajedničkoim zločinačkom pothvatu za nas je neprihvatljiva. Vlada će uz potporu pravne struke i braniteljskih udruga tražiti ponovno uključenje u postupak kao prijatelj Haškoga suda. Na aktivnostima o tom pitanju već smo počeli raditi. Istaknuto je to nakon sastanka premijerke Jadranke Kosor i dijela ministra s čelnicima 42 braniteljske udruge.

Premijerka Kosor kazala je kako je zajedno s ministrima izvijestila predstavnike udruga da će vlada ponovno tražiti uključivanje u sudski postupak i da je počela snažna diplomatska aktivnost.

U tom su smjeru već započete aktivnosti, istaknula je Kosor. Rekla je kako je izvijestila udruge da je Akademija pravnih znanosti na čelu s prof. Željkom Horvatićem izradila studiju Teorija zajedničkog zločinačkog pothvata i međunarodno kazneno pravo - izazovi i kontroverze koja je poslana veleposlanstvima. 

Najavila je angažiranje vodećih pravnih stručnjaka, među kojima i profesora Mirjana Damaške u SAD-u. Idući tjedan ponovno će se sastati s novoustrojenom radnom skupinom branitelja i ministara i razmotriti na temelju pravne analize što bi se još moglo učiniti.

Dogovorili smo se da trebamo raditi zajedno i dobili smo kao vlada potporu u dovršenju pregovora za ulazak u Europsku uniju - jedinom putu kojim Hrvatska treba ići. U trenutku kada propitujemo sve što se dogodilo - eventualne propuste ili krive korake, iznimno je važno čuti da hrvatski branitelji smatraju da nema alternative osim završiti pregovore i postati 28. članica EU-a, istaknula je Kosor.

Svi predstavnici udruga iz Domovinskog rata pozvali su na konferenciji za novinare na jedinstvo i zajedništvo te aktivno sudjelovanje u pronalaženju pravnih rješenja za rušenje kvalifikacije Haškog suda o udruženom zločinačkom pothvatu te oslobađanje hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača u drugostupanjskom postupku.

Na pitanje o prosvjedima branitelja, premijerka Kosor je rekla je da svatko ima demokratsko pravo izražavati nezadovoljstvo poštujući hrvatske zakone.
Na upit je li moglo biti učinjeno više, premijerka je odgovorila da je učinjeno sve u ovlasti države kako bi se pomogla obrana hrvatskih generala u Haagu.

Predsjednica Udruge udovica iz Domovinskog rata Neda Balog najavila je da će udruge zatražiti odgovornost osoba koje su svojim svjedočenjem i dostavom različitih dokumenata i materijala pridonijeli takvoj pravnoj kvalifikaciji. Ne želeći precizirati na koga misli, rekla je da će o tome više reći nakon konzultacija s članstvom.

Kako su "brijunski transkripti" završili u Haagu?

Predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ivan Pšenica smatra da se kvalifikacijom o udruženom zločinačkom pothvatu optužuje da su u njemu sudjelovali i svi oni koji su dali živote za domovinu.

Premijerkin savjetnik umirovljeni general Damir Krstičević rekao je da odvjetnički timovi trebaju analizirati što se dogodilo i što je moguće učiniti da bi se pomoglo generalima Gotovini i Markaču koji, naglasio je, ne smiju biti ostavljeni jer nisu vodili privatni rat. Moramo kao organizirana država i društvo svi zajedno biti jedinstveni, mudri i dostojanstveni bez podjela, kako bi se vratio ponos i pravda hrvatskom čovjeku i branitelju, rekao je.

Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Zvonko Milas rekao je kako nema te zemlje koja svoje branitelje ostavlja na cjedilu i naglasio da se to neće dogoditi. Pozvao je na prekid dnevno-političkih borbi i na pronalaženje rješenja za oslobađanje hrvatskih branitelja, naglasivši da ta kvalifikacija mora potpuno nestati.

Predsjednik Udruge veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i specijalne policije MUP-a Ivica Tolić rekao je da su zatražili očitovanje hrvatske vlade i svih institucija što će se konkretno poduzeti da se ta presuda pobije, prenosi Hina.

Zatvorenom sastanku prisustvovali su i umirovljeni general Ivan Čermak, jučer nepravomoćno oslobođen optužbe, predsjednik Akademije pravnih znanosti prof. Željko Horvatić, ministri Dražen Bošnjaković, Davor Božinović, Tomislav Karamarko, Tomislav Ivić i Branko Bačić te premijerkin savjetnik umirovljeni general Damir Krstičević.

Prosvjedi zbog osuda hrvatskim generalima