"Mesić se trudio izići u susret tužiteljstvu"

Presuda Haškog suda je presuda hrvatskoj državi te tražimo od Vlade da učini sve kako bi se u žalbenom postupku osporila, poručio je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor dodajući kako njegova stranka nikada neće prihvatiti presudu o udruženom zločinačkom pothvatu.

Ta je presuda, po njegovim riječima, dokaz da je Haški sud politički sud te da u međunarodnom pravu postoje različiti kriteriji za velike i male narode.

Kao sukrivce u tom postupku u zadnjih 11 godina vidimo djelovanje bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića te pasivnost u djelovanju svih vlada od 2000. do sada, kazao je Kosor dodajući također da se Mesić svojski trudio izići u susret tužiteljstvu.


Đapić optužuje Mesića za izdaju

Predsjedništvo Hrvatske stranke prava donijelo je zaključke u kojima traži trenutačan prekid hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom. To je u Zadru rekao počasni predsjednik stranke Anto Đapić.

Dodao je kako je to nužno učiniti zbog toga što zemlje članice snažno podupiru rad Haškoga suda, koji je hrvatske branitelje nepravedno proglasio krivima te na taj način osudio i cijeli hrvatski narod.

Pravaši također traže raspisivanje izbora te kaznenu odgovornost bivšega predsjednika Stjepana Mesića zbog nacionalne izdaje i protuzakonite objave brijunskoga transkripta.

Kako su "brijunski transkripti" završili u Haagu?

Treba imenovati saborsko istražno povjerenstvo kako bi se utvrdila odgovornost Mesićeve nezakonite predaje i objave brijunskih transkripata, rekao je Đapić prenoseći zaključke Predsjedništva HSP-a u povodu presude generalima Gotovini i Markaču.

Trebalo bi ukinuti i Zakon o općem oprostu Srbima koji su sudjelovali u pobuni protiv Republike Hrvatske, a saborskom odlukom osloboditi branitelje koji su u pritvoru ili zatvoru za kaznena djela počinjena u Domovinskom ratu, kazao je Đapić.

Među zaključcima Predsjedništvo HSP-a, objavljenim na njihovoj internetskoj stranici, još je i zahtjev da se zatraži izvanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a te proglašavanje isključivoga gospodarskog pojasa na hrvatskom moru.