Zločini bez kazne

Haških presuda za ubijanje civila i razaranje niza hrvatskih gradova nikada neće biti.

A i među onima koji su osuđeni, jedini koji je u Haagu dobio više od generala Ante Gotovine je bivši šef tzv. SAO Krajine Milan Martić -  35 godina zatvora. Milan Babić priznao je krivnju i dobio 13 godina, ubio se u haškoj ćeliji. Goran Hadžić je u bijegu.

Vukovar je bio 87 dana pod opsadom. Svaki dan na grad je padalo nekoliko tisuća granata. Samo na bolnicu u jednom je danu palo 40 raketa. Poginulo je tisuću civila, najmlađe dijete imalo je šest mjeseci. Haški sud Veselinu Šljavančaninu smanjio je kaznu sa 17 na 10 godina zatvora. Mile Mrkšić osuđen je na 20. I to samo za ono što se događalo nakon pada grada -  za likvidaciju 200 civila i ranjenika na Ovčari. Za tromjesečno granatiranje optužnica nikad nije podignuta.

Karlovac je bio četiri godine pod granatama. Poginulo je 500 civila. S brda Šanac, neprijatelj je grad imao na dlanu.
Nitko nije odgovarao ni za Karlovac, ni za Zadar, kao ni za Šibenik, Osijek, Slavonski Brod, Novsku, Gospić... Dubrovnik je 6. prosinca napadnut s mora, kopna i iz zraka. Dvije tisuće izravnih pogodaka u staru jezgru. Poginulo je 19 civila i branitelja. Za Dubrovnik su osuđeni Miodrag Jokić i Pavle Strugar. Obojica su odslužili dvije trećine kazne i već su na slobodi.
Optužnice za ostale gradove nikada neće biti podignute. Jedina nada ostaje - tužba za genocid podignuta pred Međunarodnim sudom pravde.

Više pogledajte u videoprilogu.