"Maršal" je - neprimjeren

Na programu ovogodišnjega Muzičkog bijenala u Splitu u subotu je trebala biti praizvedena komična opera Silvija Foretića "Maršal". Nakon izricanja haških presuda generalima, predstava je otkazana. Tako je odlučila Uprava splitskoga kazališta, na prijedlog gradonačelnika Željka Keruma, smatrajući izvedbu "Maršala", dan nakon presude, neprimjerenom. Premijera će stoga biti održana
u siječnju 2012.

Iako se opera postavljala u kratkome vremenu, za praizvedbu 16. travnja sve je bilo spremno. Mnogi su potvrdili svoj dolazak, među ostalima i hrvatski predsjednik Ivo Josipović. U petak generali su proglašeni krivima, predsjednik Josipović otkazuje dolazak u Split, a v. d. intendanta splitskog kazališta Duško Mucalo dobio je, kaže, i prijetnje koje su upućivale na ozbiljnost situacije ako se premijera "Maršala" održi. Autorskom timu opere i izvođačima rekao je kako izvedbu "Maršala" smatra neprimjerenom u takvim okolnostima. Svi su se, kaže Mucalo, složili.

Nastala prema scenariju istoimenog filma Ive i Vinka Brešana, opera se ne bavi veličanjem maršalova lika i djela. Štoviše, propituje i ironizira fascinaciju Titom čak 30 godina nakon njegove smrti. I politički je kontekst gurnut u drugi plan. U otkazivanju predstave mnogi spornom smatraju ulogu gradonačelnika Keruma. Jer na njegovu je inicijativu "Maršal" otkazan.

Je li i događaj koji potresa splitsku kuturu upravo odraz društvenoga stanja koje su autori opere predstavom htjeli pokazati: jesmo li u krizi današnjice zato što samo uzeli najgore iz oba politička sustava?