Počinju Marulićevi dani

U Splitu danas počinje prvi dio ovogodišnjih Marulićevih dana, dio kulturne priredbe sa znanstvenim, književnim i izdavačkim programom. Organizatori su splitski Književni krug, Društvo hrvatskih književnika, splitsko Društvo prijatelja kulturne baštine, Muzej "Ivana Meštrovića" i splitski Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a.

Na svečanu otvorenju u HAZU-ovu zavodu bit će predstavljena knjiga Marka Marulića "Latinska manja djela II" te niz od dvadesetak svezaka "Colloquia Maruliana", koja dokumentirano prikazuje kako je Henrik VIII. pozorno čitao Marulićevo djelo. Tekst je tiskan i na engleskom jeziku, ukupno ima 6517 stranica i 460 priloga, a na njemu su radila 123 autora iz Hrvatske i još 14 zemalja.

Marulić je bio pisac živo zainteresiran za hrvatsku povijest, ali i za suvremena zbivanja na koja je želio utjecati svojom pisanom riječju. Bio je temeljit biograf i polemičar. Preveden je na 12 jezika, a nedavno smo otkrili i prijevod na islandskom jeziku i to iz 1601., kazao je Bratislav Lučin, voditelj Marulianuma, centra za proučavanje Marka Marulića pri Književnom krugu.

Osim predstavljanja novih izdanja predviđen je i znanstveni skup "Knjige i čitatelji u hrvatskoj renesansi", a sudionici su iz Budimpešte, Krka, Pule, Rijeke, Splita, Zadra i Zagreba. U glazbenoj večeri, koja je na programu drugoga dana, Cantores Maruli će izvesti "Priču o Marku Maruliću", a na dvjema međunarodnim studentskim radionicama, kroatističkoj i latinističkoj, sudjelovat će 22 strana studenta kroatistike.

Na Marulićevim danima biti će uručene nagrade Dana hrvatske knjige za 2010. Nagradu "Judita" dobili su Amir Kapetanović, Dragica Malić i Kristina Štrkalj-Despot za knjigu "Hrvatsko srednjovjekovno pjesništvo", nagradu "Davidias" dobio je Istvan Lokos za "Pristupi Gjalskom", a nagradu "Slavić" Tanja Mravak za knjigu "Moramo razgovarati".

Drugi dio Marulićevih dana- Festival hrvatske drame i autorskog kazališta počinje 26. travnja i traje do 3. svibnja 2011. Riječ je o natjecateljskoj smotri uprizorenih hrvatskih dramskih tekstova u izvedbi profesionalnih kazališta iz Hrvatske i inozemstva.