Ispitani svjedoci u slučaju dr. Bosanac

Na Županijskome sudu u Vukovaru ispitana su četvorica svjedoka u sklopu istražnog postupka srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine koje sumnjiči ratnu ravnateljicu i ratnog kirurga vukovarske bolnice Vesnu Bosanac i Jurja Njavru za počinjenje ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika 1991. godine.

Glasnogovornik Županijskoga suda u Vukovaru Milan Kojić izjavio je kako su četiri svjedoka ispitana po zamolnici Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, ne navodeći pritom imena ispitanih svjedoka. Nitko nije optužen. Riječ je o fazi istrage, rekao je Kojić i dodao kako na ispitivanju svjedoka nisu bili srbijanski istražitelji, ali je bila tadašnja i sadašnja ravnateljica bolnice Vesna Bosanac.

Objasnio je kako hrvatske sudbene vlasti mogu poduzeti samo one radnje koje Viši sud u Beogradu traži da se poduzmu na osnovi međunarodnog ugovora koji je zaključen između Republike Hrvatske i bivše SRJ o pružanju međunarodne pravne pomoći u građanskim i kaznenim parnicama.

Jedan od svjedoka koji je danas ispitan u istražnome postupku, liječnik vukovarske bolnice Vladimir Emedi potvrdio je novinarima kako su osim njega ispitani i ratni liječnici Mladen Ivanković, Tomislav Đuranac i Tomislav Kovačić. Jedan od ranjenih vojnika bivše JNA Saša Jović može posvjedočiti o dobrom i humanom radu vukovarskih liječnika, rekao je Emedi.

Vesna Bosanac novinarima je izjavila kako ne zna točan broj bivših pripadnika JNA koji su se liječili u vukovarskoj bolnici 1991. godine, ali točni podaci postoje u medicinskoj dokumentaciji koja je nakon okupacije Vukovara odnesena iz bolnice i još je u Beogradu. Iako je za mene teško prisjećati se tih dana, htjela sam biti nazočna saslušanju. Vjerujem da će sutkinja, koja je dobila informacije od svjedoka kako je tijekom rata bilo teško i liječnicima i bolesnicima i ranjenicima, proslijediti iskaze u Beograd, poručila je i dodala kako očekuje da će sud koji je pokrenuo istragu dobiti relevantne činjenice i shvatiti da su sve optužbe protiv nje i dr. Njavre, koji je umro 2008. godine, neutemeljene.