"Bajke i basne" I. B. Mažuranić

U Slavonskome Brodu predstavljena je druga knjiga kritičkog izdanja Sabranih djela Ivane Brlić Mažuranić Bajke i basne, koja donosi sve bajke i basne slavne hrvatske književnice.

Uz Priče iz davnine tu su i bajke objavljivane po časopisima, ali i one sačuvane u rukopisnoj ostavštini iz Arhiva obitelji Brlić, kaže ženski dio priređivačkog dvojca knjige dr. sc. Ivana Žužul, prenosi Hina. To je, napominje drugi priređivač, dr. sc. Tvrtko Vuković, najpopularnija knjiga Ivane Brlić Mažuranić, hvaljena diljem svijeta i prevođena na mnoge strane jezike i u tom se smislu može reći kako je u ovim sabranim djelima to možda i najvažnija knjiga.

Riječ je o nagrađivanom i od kritike hvaljenom projektu slavonsko-brodskog ogranka Matice hrvatske u sklopu kojega su prošle godine prvi put u istoj knjizi objavljena oba Ivanina romana Šegrt Hlapić i Jaša Dlamatin.

Urednik sabranih djela Vinko Brešić ističe: Ako išta dugujemo jednom piscu i ako išta za njega možemo učiniti, to je da mu objavimo sveukupna djela u onom izdanju i onakvima kakva ih je napisao i želio vidjeti.

Pred nama je objavljivanje još tri sveska. Uz pripovijetke i pjesme objavit ćemo i kompletnu korespodenciju Ivane Brlić Mažuranić. Projekt planiramo završiti do 2013. godine i jako smo ponosni jer ćemo to uradili prvi u Hrvatskoj, najavio je predsjednik Matičina ogranka Slavonski Brod mr. sc. Ivan Medved.