Muzej Parenzane

Istarska županija jedna je od vodećih po iskorištavanju novca iz pretpristupnih fondova Europske unije. Jedan od zanimljivih projekata je uređenje željezničke trase - Parenzana. Njome je od 1902. do 1935. prometovao vlak između Poreča i Trsta.

Austrougarska je gradnjom Parenzane Istru približila zapadnome svijetu. Danas Parenzana, od koje je ostala samo trasa od Poreča do Kopra, Hrvatsku ujedinjenjuje s Europom, i to u programu IPA. Hrvatska i Slovenija potpisale su zajednički projekt uređenja mostova, vijadukata, ali i građevina uz prugu koja je nekada prevaljivala 123 kilometra za šest do sedam sati.

Muzej Parenzane sastoji se upravo od predmeta ili dokumenata koji su vezani uz to vrijeme. Znači fotografije, stare karuline - razglednice miljokazi.

U muzej Prenzane utrošeno je oko 50.000 kuna. Hrvatskoj je strani od ukupno 620.000 eura iz programa Ipa pripalo nešto više od trećine. Postavljena je maketa lokomotive u Vižinadi. Uz voditeljicu muzeja bit će zaposlena i dva rendžera koji će trasu obilaziti na biciklima i čistiti je. Od Parenzane se, uz biciklizam i pješačenje, očekuje mnogo više.

Projekt Parenzane s 25% financiraju i istarske i slovenske jedinice lokalne samouprave uz Parenzanu. Uz povezivanje, u njemu vide kvalitetan povijesno-turistički sadržaj.