Volonteri svih zemalja...

Kad bi svi ljudi na svijetu samo jedan dan života posvetili nekom drugom, bilo bi to automatski oko 6 milijardi dana manje za nasilje.

Naša grupa od deset novinara iz osam zemalja ovdje u Phoenixu, uz akademske dužnosti, te profesionalnu suradnju s lokalnim medijima, ima i obvezu povremenog rada za opću dobrobit u sklopu sveučilišta ASU http://community.asu.edu/exchange/category/volunteer/ .

To je jedna od najugodnijih zadaća, jer uključuje izravan kontakt s najširim krugom domaćeg svijeta. A kako je riječ o ljudima kojima je potrebna neka vrsta pomoći, nama pruža trenutke u kojima s osjećamo stvarno korisnim članovima zajednice, a ne strancima.

Tako se upravo prije Uskrsa, dogodila tradicionalna godišnja akcija Dan na Farmi http://www.azcentral.com/community/westvalley/articles/0430gl-nwvfarmday02-ON.html?&wired . Naš je zadatak bio da sa slijepom i slabovidnom djecom dodirom prođemo sve ono što u gradskim uvjetima života nemaju priliku doživjeti – milovanje životinja, sadnju cvijeća, branje jagoda… Zvuči jednostavno. No ne biste vjerovali koliki strah i suze u šestomjesečne djevojčice koja ne vidi može izazvati prvo iskustvo hodanja po travi.

Slijedom sličnih aktivnosti, posjetili smo studente novinarstva na koledžu u susjednom gradiću Prescottu, kako bismo im prenijeli naša iskustva. U njihovom glasilu The Raven Review  http://www.prescott.edu/ravenreview/index.html nudi se mnoštvo mogućnosti volontiranja u zajednici od nekih tri i pol tisuće stanovnika: pomoć u skloništu za beskućnice s djecom, briga za žrtve trauma, sprečavanje požara čišćenjem parkova i šuma, očuvanje kulturne baštine, spašavanje ugroženih autohtonih životinja ili udomljavanje neželjenih kućnih ljubimaca.

Onima koji imaju višak novaca a manjak vremena za vlastiti angažman, udruga Građani pomažu građanima http://www.tipofaz.org/  nudi mogućnost ˝usvajanja volontera˝ - ulog svote od 100 dolara koja će studentu, umirovljeniku ili nezaposlenom volonteru biti dragocjena pripomoć u korisnom društvenom radu.

Znam da u Hrvatskoj volonterski pokret jača i to me veseli. Pa ću si, u ozračju Uskrsa - najvećeg kršćanskog blagdana, koji najjasnije dobrotu suprotstavlja nasilju, dopustiti izlet u ružičasto raspoloženje poznatom i uvijek točnom frazom: srcem se najbolje vidi.

Čestitke onima koji slave, a svima ostalima želim da uskrsni tjedan prevedu mirno, sretno i pametno.